Pasažéry ve Washingtonu budou vozit české tramvaje

Ostrava - Tři české nízkopodlažní tramvaje dělníci naložili na speciální vozidla, která je přepraví do přístavu v Hamburku. Odkud budou pokračovat dále na lodi přes Atlantik na americký kontinent. Ve své cílové stanici, kterou je metropole Spojených států Washington, budou jezdit po nové tramvajové trase vůbec první svého druhu ve městě. Celá přeprava by měla trvat zhruba měsíc a do svého cíle by měly tramvaje dorazit 15. prosince. Tramvajová dráha bude zprovozněna příští rok.

Rezidenční jihovýchodní část Washingtonu s oblastí, kde se nachází například hlavní sídlo ministerstva vnitřní bezpečnosti, spojí už v příštím roce tramvajová trať. Obyvatelé hlavního města se po ní navíc budou vozit v českých tramvajích. Většina tramvají byla ve Spojených státech odstraněna v 60. letech. S narůstajícími zácpami se ale americká města k tomuto způsobu dopravy začínají vracet.

„Ta tramvaj musela být, ačkoliv vypadá celkem lehce, daleko robustnější. Musí vydržet úplně jiné síly, než jsou v Česku,“ uvedl generální ředitel dodavatelské společnosti Inekon Group Josef Hušek. Americké normy vyžadují statickou pevnost dvakrát větší, než je česká, doplnil Hušek. Tramvaje jsou ve vývoji dál i v oblasti elektroniky.

Pro ostravskou společnost to není první zakázka tohoto druhu. Na přelomu let 2006 a 2007 dodala tři vozy do Portlandu a stejný počet na podzim 2007 do Seattlu. Hušek také dodal, že právě v Portlandu vozí tramvaje pasažéry zdarma, tedy že lidé nechávají svá vozidla na okraji města a v centru se přepravují zdarma tramvají. Tím město eliminovalo zácpy.