Bílá ochrání na Vysočině stromy i řidiče

Vysočina – Na Vysočině začali ochranáři s barvením stromů podél silnic, bílé pruhy mají upozornit řidiče, aby jezdili opatrně. Stromy tak budou lépe vidět, a tak se sníží riziko případné nehody. Konkrétně jde o stromy v alejích, které inspektoři ČIŽP zakázali pokácet. K ochranářům se chtějí od příštího roku přidat i silničáři, také oni plánují natírat stromy. Podle sdružení Arnika takové rozhodnutí zachrání dřeviny před kácením i postupným odumíráním vlivem nedostatku péče a zároveň také umožní získat peníze na nutné ošetření jednotlivých stromů.

Alej u Žižkova Pole na Havlíčkobrodsku se ochranářům i občanským sdružením podařilo zachránit před kácením, jako památnou ji kraj Vysočina vyhlásil začátkem listopadu. A už nyní pracují na místě dobrovolníci a snaží se stromy podél silnice zviditelnit. „Než se nanese barva, je třeba očistit ze stromů prach i původní nátěr,“ uvedla mluvčí společnosti Arnika Zora Kasíková.

Po čištění přijde to nejdůležitější – nastříkání bílých pruhů. Pomáhá každý, kdo má čas a chuť. „Je to ekologická bílá, vodou ředitelná barva, která životnímu prostředí nikterak neškodí,“ dodala Zora Kasíková. „Někteří lidé se cítí ohroženi, protože stromy jsou blízko vozovky. Pokud však budou označeny jako každá jiná překážka, bude to bezpečnější,“ doplnila Jana Vitnerová z jihlavské pobočky Arniky. Ředitel SUS kraje Vysočina Jan Míka ujistil: „Od příštího roku budeme stříkat všechny stromy, které jsou u paty silnice a tvoří tzv. pevnou překážku, což znamená nebezpečí pro řidiče.“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Kácení stromů podél silnic i jinde nebude od prosince už tak jednoduché, místo pouhého oznámení kácení bude potřeba povolení. Novela zákona o ochraně přírody a krajiny má podle ochranářů zabránit masivnímu kácení stromů v zemi. „Zákon nestanoví striktně, že musí být uložena náhradní výsadba, dává však orgánům možnost náhradní výsadbu uložit,“ vysvětlil mluvčí ČIŽP Havlíčkův Brod Pavel Korábek.

Ochranáři takto chtějí na Vysočině zviditelnit tři aleje stromů, tedy zhruba 600 stromů, pokračovat chtějí následně v Olomouckém a Zlínském kraji.

Stromová alej u obce Žižkovo Pole
Zdroj: ČT24
Vydáno pod