Jak obejít „chodníkovou“ novelu?

Brno – Obyvatele některých brněnských městských částí překvapily stovky cedulí s nápisem: „Tato cesta se v zimě neudržuje“. Jde ale jen o jednu z možností, jak se městské části vypořádaly s takzvanou chodníkovou novelou, která na ně přesunula zodpovědnost za údržbu i těch cest, o které se dříve starali majitelé domů. Na druhou stranu jsou ale i městské části, které si našly vlastní recept, aniž by zvýšily počet neudržovaných úseků.

I když první brněnský sníh byl zatím jen jednodenní záležitostí, městské části se s chodníkovou novelou musely poprat po svém. Například v Brně-Bohunicích tak nově rozmístily stovky cedulí, které upozorňují na to, že jejich okolí se zimní úklid netýká. Své místo ale nenašly jen na zastrčených chodnících a dvorech, ale i na cestách u zastávek a telefonních budek. „Bude to problém pro lidi, kteří tudy chodí normálně na zastávku, která je daleko. Problém to možná bude i pro starší lidi,“ hodnotí situaci jeden z obyvatel Bohunic. „Chodím tudy každý den ráno na nákup. A víte, co udělám? Dcera mi koupí balíček soli na zem a budu před sebou sypat. A udělám si to sama. Když jsou takoví, že se o nás nepostarají, tak ať si trhnou nohou,“ říká trochu ironicky další z místních.   

Městská část se ale brání, že jde hlavně o dvorní trakty a málo využívané cesty. Prostředky na jejich údržbu se v rozpočtu nenajdou. „Musíme přesně vážit, kdy se tu korunu vyplatí vynaložit a kdy se to nevyplatí. U cedulí, které jsme rozmístili, po skončení zimy vyhodnotíme, zda splnily svůj účel. Pokud se ukáže, že některé svůj účel neplnily, jsme připraveni to změnit,“ vysvětluje starosta Bohunic Robert Kotzian. 

Reportáž Ivy Gambové (zdroj: ČT24)

Svérázný recept, jak si poradit s údržbou desítek kilometrů chodníků navíc, našla radnice Nového Lískovce. Ta požádala své obyvatele, aby v případě sněhové kalamity vypomohli s úklidem sami. A ti na tento návrh kývli.