Rovenští vytvořili rekord ve hře Člověče, nezlob se

Rovensko – Rekordní počet hráčů z vesnice Rovensko zasedl k oblíbené deskové hře Člověče, nezlob se. Rovná stovka soutěživých obyvatel si tak vysloužila zápis do české Guinessovy knihy rekordů. O podobný kousek se před nimi ještě nikdo nepokusil. K pětadvaceti stolům usedly celé rodiny, nouze nebyla ani o emoce.

„Při losování prvního kola došlo k tomu, že u několika stolů sedí rodinní příslušníci, a už jsem zaregistroval i první rodinné hádky,“ řekl organizátor soutěže Martin Janů. „Strašně jim padaly šestky. Já jsem měl jenom čtyři šestky za celou hru,“ postěžoval si jeden z účastníků Milan Huf. Rovenští chtějí turnaj v Člověče, nezlob se pořádat i v dalších letech a už teď jsou připraveni svůj vlastní rekord překonat.

Rekord, ve kterém hrálo hlavní roli Člověče, nezlob se, má Česká republika ještě jeden. V roce 1992 se do české knihy rekordů zapsala parta nadšenců, která v Pelhřimově hrála tuto hru nepřetržitě 5 dní a 17 hodin. Právě v rámci stolních her se podle pracovníků pelhřimovské agentury Dobrý den lidé nejčastěji o rekordy pokouší. Většinou si k tomu vybírají šachy nebo třeba stolní hokej.

Reportáž Eriky Knajblové (zdroj: ČT24)

Hráči se nezlobí už po staletí

Hra Člověče, nezlob se je známá po celém světě. Původ má v indické hře „Pachisi“, která vznikla v 6. století našeho letopočtu. Svérázným hráčem byl indický vládce Jalaluddin Muhammad Akbar, jenž místo figurek používal dívky ze svého harému. V roce 1896 hru zaznamenal patentní úřad pod názvem „Ludo“. Český název pravděpodobně vznikl z německého „Mensch ärgere dich nicht“. Desková hra je určená pro 2 – 4 osoby. Ty pomocí kostek posouvají své figurky do „domečku“.

Vydáno pod