Rozhledna Vartovna – nová dominanta Beskyd

Ostrava – Na česko-slovenském pomezí se objevila nová dominanta – třicet sedm metrů vysoká rozhledna přiznačně nazvaná Vartovna. Rozhledna se stala součástí největší sítě naučných stezek v Beskydách. Dokončili ji ochránci přírody a celý systém tvoří šest stezek, které jsou spolu propojené do tvaru hvězdice. Na obou stranách česko-slovenské hranice se tak pro turisty vytvářejí podmínky, jež umožňují lépe poznat přírodní krásy této lokality.

Nové naučné stezky se nazývají Vartovna, Juříčkův mlýn, Portášská, Kobzáňův chodník, Chodníček k rozhledně a Pulčínská cesta. Podle představ ochránců přírody je budou využívat turisté nejenom z Česka, ale i ze sousedního Slovenska. „Myslím si, že tento systém naučných turistických stezek pomůže rozvoji turistického ruchu u nás v pohraničí. Tomu ještě napomůže dostavba rozhleden v Půchovské dolině a rozhledny Vartovna,“ říká starosta slovenské obce Dohňany Milan Panáček. „Ke třem stávajícím naučným stezkám na Hornolidečsku, které mají centrum na Vařákových pasekách, vznikl tento nový systém,“ doplňuje Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody.  

Nové naučné stezky o délce více než třicet kilometrů lemují informační tabule a odpočívadla. „Texty na naučné tabule jsme zpracovali sami s přispěním starostů obcí. Celkem jsme na stezky umístili asi čtyřicet těchto tabulí,“ informuje Roman Němec z Českého svazu ochránců přírody.  

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Naučné tabule přibližují na nových stezkách přírodní zajímavosti, folklorní tradice a historické události. Valašsko totiž patřilo mezi místa s nejsilnějším protifašistickým odbojem.