Olomouc bude mít velkolepý betlém

Olomouc - Olomouc bude mít svůj vlastní betlém v životní velikosti. Jiří Halouzka, autor jednoho z největších betlémů na světě, který je zapsaný i v Guinessově knize rekordů, vyřeže ze dřeva pro hanáckou metropoli celkem dvacet tři soch. Lidé si je budou moci prohlédnout během prosince před krajským úřadem. Uvažuje se i o tom, že ho lidé budou moci spatřit i před olomouckým nádražím.

Dřevo na olomoucký betlém sehnal Jiří Halouzka v Horce nad Moravou. Stromy zpracovával celý týden. Nejprve se i z tunových špalku musí vyřezat korpus, který bude svým tvarem, velikostí a kvalitou odpovídat plánované soše. „Když je korpus hotov, tak nastupují dláta, v první fázi jsou dláta dlouhá až třicet centimetrů. Až se oseká socha nahrubo, tak se vezmou jemná dláta,“ popisuje svůj postup řezbář Jiří Halouzka. „Na mých sochách je zajímavé to, že já dělám z jednoho kmene. Když se na to podíváte, tak to je vlastně obrovský špalek a ten Ježíšek je do toho kmene vyřezán,“ dodává Jiří Halouzka. 

V olomouckém betlému nebude chybět svatá rodina, tři králové, ale také celá řada zvířat od oveček, slonů až po velbloudy. Sochy budou také barvené. Jiří Halouzka pracoval na olomouckém betlému zhruba rok, jeho celková váha je asi půldruhé tuny. „Betlém bude před budovou krajského úřadu od 14. prosince do Štědrého dne. My bychom rádi betlém představili také Olomoučanům, kteří budou procházet kolem nádraží,“ říká mluvčí krajského úřadu Tomáš Kocych. 

Reportáž Veroniky Glotzerové (zdroj: ČT24)

Po Vánocích se betlém zase vrátí do Pradědovy galerie v Jiříkově u hradu Sovince, kde přečká do dalších Vánoc.

Vydáno pod