Jihlavská zoo měla úspěšný rok

Jihlava – 250 mláďat se narodilo během letošního roku v jihlavské zoo. Co se přírůstků týká, jde o jeden z nejúspěšnějších roků v historii zahrady. Jako dosud poslední se narodila mláďata největšího hlodavce na světě, kapybary. Mezi jeho typické znaky patří zavalité tělo a hranatá hlava. Na mláďata tady čekali sedm let.

Mluvčí ZOO Jihlava Kateřina Kosová prozradila, že mládě kapybary váží zhruba 1,5 kg, v dospělosti to však může být až 50 kg. Mláďat levharta cejlonského chovají v zoologických zahradách na celém světě jen 60. Ve volné přírodě jich pak žije 900, a proto patří mezi kriticky ohrožené. V Jihlavě se ale odchov daří. „Chováme tři druhy levhartů a v letošním roce se nám podařilo odchovat všechny,“ říká ředitelka zoo Eliška Kubíková.

Nejbohatší na přírůstky byla zahrada na jaře – narodili se poníci, opičky nebo divoké kočky. I plameňáci se kvůli teplu vylíhli o měsíc dřív, v květnu. A právě teplé počasí vylákalo většinu zvířat ven i na konci listopadu. Kateřina Kosová doplnila, že zoo se může pochlubit také nejmenšími zvířaty na světě, a to medvědem, vydrou a opičkou.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Jihlavská zoo připravuje na příští rok projekt České kočky na Slovensko. Sedm divokých koček tam na jaře vypustí do volné přírody.