Loštický dřevěný betlém se 154 figurkami bude znovu k vidění

Loštice (Olomoucko) – Už třináctým rokem se loštický řezbář a dřevorytec Jaroslav Beneš připravuje na tradiční předvánoční rituál. Od prvního prosince do Tří králů, tedy do šestého ledna, otevře svůj dům veřejnosti, aby zájemcům ukázal vlastnoručně vyřezaný dřevěný betlém, na kterém pracuje již třináct let. Mezi původně anonymními 154 figurkami je možné vidět například slavného zápasníka Gustava Frištenského nebo Jiřího Kajínka prchajícího z mírovského vězení, společnost jim dělá obr Drásal.

Každým rokem řezbář betlém obohatí o tři nové postavy, letos dodal lišku Bystroušku, svého kamaráda malíře Libora Vojkůvku a sebe. „Již třetí rok sem někteří moji známí odmítají jezdit, pokud tam nebudu jako autor. Udělal jsem si kratší vousy, říkala to moje žena. Musel jsem si potom kus dolepovat,“ vysvětlil autor vyřezávaného betlému Jaroslav Beneš.

Mezi vyřezávanými postavičkami jsou nejen známí lidé, či osoby, které pro Moravu něco udělaly, ale i obyčejní loštičtí občané. Chybět tak nesmí ani současný nebo bývalý starosta. „Drží dva klíče od města, protože byl zvolený už podruhé. Potom mu klíče odeberu a dám dalšímu starostovi. Kolik starostů zažiji, tolik jich tam bude,“ dodal řezbář. Starosta města Ctirad Lolek (nez.) doplnil: „Jsem na to patřičně hrdý, málokomu se totiž stane, aby byl zaživa vyřezaný. Betlém přitahuje poměrně dost lidí, je stále známější nejen v regionu, hosté k nám jezdí i zdaleka.“

Reportáž Svatavy Měrkové (zdroj: ČT24)

Jaroslav Beneš si zřídil i speciální relikviář, do něhož vkládá předměty, které patřily lidem, které vyřezal do betlému. Například neteř od Gustava Frištenského mu poslala zápasníkovo oblíbené mýdlo, Jaroslav Wykrent věnoval kytarovou strunu, mykolog Bronislav Hlůza sáček sušených hřibů a malíř Adolf Kašpar štětiny ze svého štětce.

Už třináctým rokem loštický řezbář Jaroslav Beneš otvírá pro zájemce vlastnoručně vyřezaný dřevěný betlém.
Zdroj: ČT24