V Prostějově zrekonstruovali dům pro seniory

Prostějov – V Prostějově otevřeli nově zrekonstruovaný dům pro seniory, matky s dětmi, ale i lidi v těžké životní situaci. Dům dříve fungoval jako ubytovna. Tu ovšem většinou využívali problémoví nájemníci. Dříve „dům hrůzy“ bude nyní útočištěm pro nejméně padesát seniorů a hendikepovaných občanů. Ti mají možnost využít svých volných aktivit, ať už v parcích, nebo v blízkých nákupních střediscích a zdravotnictví. Za necelých třicet metrů čtverečních zaplatí nájemníci měsíčně maximálně dva a půl tisíce korun. Nastěhovat by se měli ještě před Vánocemi.

V Prostějově fungují další tři nové domy pro seniory s pečovatelskou službou, zájem o garsoniéry na Kostelecké ulici byl ale veliký. Mnoho žadatelů tak musel bytový odbor odmítnout. „Výběr byl prováděn dost přísně. Od toho máme komisi, která se případem od případu zabývala těmi klienty,“ prohlásila Marie Hájková, vedoucí bytového odboru.

Nové přátele chce v domě na Kostelecké ulici najít také paní Jaroslava, která se ve svých sedmašedesáti letech ocitla téměř na ulici. „Spíše jsem byla vyhozena, tak mi to přijde velmi vhod. Dělám radikální změnu v životě, tak doufám, že tady najdu kamarády. Všude jsou dobří lidé,“ říká optimisticky Jaroslava.

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)

V azylovém domě proběhla důkladná rekonstrukce

Do oprav zdevastovaných bytů město investovalo čtyři a půl milionů korun. Za peníze z městské kasy byly opraveny kuchyně, důchodcům bude sloužit rovněž moderní výtah. „Všechna okna jsou vyměněna, všechno, co šlo natřít, tak je natřené, i linoleum je vyměněné,“ potvrdila Alena Rašková, místostarostka Prostějova.

Vydáno pod