Cena pozemků v brněnské kamenné kolonii má být čtyřnásobná

Brno - Brněnský magistrát po třech letech přepisuje tzv. cenovou mapu pozemků, tedy přepočítává ceny stavebních parcel. Ve většině případů jdou ceny nahoru, v některých lokalitách až o 400 procent. Přepočítání se dotkne i majitelů domků v lokalitě tzv. kamenné kolonie, která svou polohou spadá do středu města a připomíná spíše venkovské bydlení. Jenže když už konečně magistrát kývnul majitelům nemovitostí k odprodeji pozemků, jejich cena se má zčtyřnásobit. Novou cenovou mapu mají příští týden projednávat brněnští zastupitelé.

Podle cenové mapy se vypočítává některé zdanění a magistrát podle ní hlavně kalkuluje, za kolik peněz prodá své pozemky. Slibované opravy a rekonstrukce v kamenné kolonii radnice neustále odkládá, silnice připomíná tankodrom, kanalizace prakticky neexistuje, na padesát domků funguje jediný vodoměr, občas voda neteče vůbec a popeláři se sem v zimě jednoduše nedostanou.

„Žijeme v místě, kde 9 měsíců v roce nesvítí slunce, pozemky jsou tu zatíženy věcným břemenem. Je tady kanalizace z padesátých let minulého století a nejsou peníze na rekonstrukci,“ řekl ČT mluvčí občanského sdružení Kaménka Roman Šenkýř. Podle obyvatele kamenné kolonie Bohumila Straky město uměle zadržovalo prodej klíčových pozemků vlastníkům, i když o to vlastníci opakovaně žádali a najednou ceny výrazně vzrostou těm lidem, kteří tady po generace bydlí.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Zástupce zpracovatele cenové mapy ale trvá na svém odhadu. „Přesto všechno se tam lidé chtějí stěhovat, chtějí tam bydlet a de facto chtějí ty ceny i přeplácet,“ říká Dušan Cagaš. Za pravdu mu dává i realitní pracovník Jiří Fajkus. „Kamenná kolonie v Brně je něco jako Montmartre v Paříži: naprosto nezaměnitelná atmosféra, genius loci, to místo, ta lokalita je naprosto unikátní a co je důležité, není nafukovací… Cena mi připadá naprosto reálná, a dokonce si dovedu představit prostor pro její navyšování,“ uvedl pro ČT Fajkus.

Vydáno pod