Baťův kanál ukončil úspěšnou sezonu

Veselí nad Moravou – Baťův kanál, který je v současnosti využíván pouze jako turistická vodní cesta, má za sebou nejúspěšnější sezonu v novodobé historii. Podle právě zveřejněných údajů se po něm plavilo více než sedmdesát tisíc turistů. Unikátní vodní cestu, která protíná Zlínský a Jihomoravský kraj, budovali ve třicátých letech minulého století pro přepravu lignitu, nyní slouží výhradně rekreantům.

Začátkem prosince už žádná loď hladinu nečeří, trpělivě čekají na vytažení, údržbu a odpočinek na souši. Od půlky jara do půlky podzimu se téměř nezastavily. Turisté byli již v červenci spokojení: „Projížďka na lodi splnila naše očekávání, protože jsme strávili velmi dramatický pirátský půlden plný nebezpečí, z nichž ze všech jsme vyvázli a nakonec jsme se šťastně vrátili do domovského přístavu.“ Údaje od všech provozovatelů půjčoven a lodních linek se sešly až teď a součet překvapil i ty největší optimisty.

Třináctá plavební sezona nebyla nešťastná. „Byla zcela nejúspěšnější v celé historii Baťova kanálu do doby, kdy začal sloužit pro turistický ruch. Navštívilo a z paluby všech možných plavidel si jej prohlédlo sedmdesát tisíc návštěvníků,“ potvrdil ředitel společnosti Baťův kanál Veselí nad Moravou Vojtěch Bártek. Turistů tedy bylo o deset tisíc víc než před rokem. Důvodů bylo zřejmě víc: vlídné počasí, nově otevřená a také propagovaná přístaviště. „Je to možná i ekonomickou krizí. Lidé opouštějí dovolené někde v Karibiku a v Thajsku a spíš využívají domácích možností,“ uvedl kapitán lodi Danaj Antonín Kořínek.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Na břehu vyrůstá nový penzion, kanál má být v příštím roce bohatší o další přístaviště i cyklostezku. Všechno však tolik růžové není, lidem spjatým s unikátní vodní cestou vadí například oddalování jejího prodloužení k Hodonínu plavební komorou. Na podpis nutné česko-slovenské mezivládní dohody marně čekají bezmála dva roky.

Baťův kanál znovu symbolicky odemknou 30. dubna. Pokud ale počasí dovolí, mohly by první lodě začít jezdit i dřív.

Baťův kanál
Zdroj: ČT24/www.batakanal.cz
Vydáno pod