Bývalá starostka Brna-střed nenese vinu za nevýhodný pronájem kasáren

Brno - Brněnský městský soud zprostil obžaloby bývalou starostku městské části Brno-střed Dagmar Hrubou. Žena čelila žalobě za zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nepovolenému komerčnímu využití areálu někdejších kasáren na Kraví hoře. Ministerstvo obrany tehdy převedlo pozemky na Brno, ale s podmínkou nekomerčního využití objektu. Město proto muselo zaplatit smluvní pokutu téměř 10 milionů korun. Rozhodnutí, kdo má městu zaplacenou pokutu uhradit, ale dnes nepadlo. Soud v tomto případě radnici doporučil občanskoprávní žalobu. Hrubé hrozilo až 10 let vězení. Kvůli kauze se vzdala funkce starostky a působí jen jako řadová zastupitelka.

Soud se ztotožnil s obhajobou bývalé starostky. Sice uznal, že smlouvy nebyly uzavřené správně, a prohlásil je za neplatné, ale zároveň uvedl, že z jejich uzavření není možné vinit pouze Hrubou, která dokumenty jen podepsala. Podle soudu je nyní potřeba zjistit, kdo materiály připravil, případ se ale projednává už rok a zatím se to nepodařilo.

Dagmar Hrubá:

„Prokázalo se, že jsem se ničeho nedopustila, což jsem tvrdila od samotného počátku. Celá věc byla díky soudnímu procesu projednána tak důkladně, že o tom nyní nemůže být pochyb.“

Projekt stavby polyfunkčního domu Wilson na brněnském náměstí Míru označila už dříve u soudu bývalá místostarostka Brna-střed Marie Stehlíková (KDU-ČSL) za nevýhodný. Zdůraznila, že radnice firmě Wilson Properity, která jej měla stavět, „dost přála“. „Wilson Properity tam chtěla velké množství bytů a občanská vybavenost v územním plánu tam nedává možnost bydlení,“ uvedla tehdy Stehlíková. Dodala, že některým radním se zdálo, že lukrativní pozemky dostala Wilson Properity až příliš lacino.

Firma chtěla na někdejších armádních pozemcích postavit dům s 80 byty a službami. Pozemky získala od městské části do patnáctiletého nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční na rok.

Bývalá starostka městské části Brno-střed Dagmar Hrubá (ODS)
Zdroj: ČT24
Vydáno pod