Akademická zahrada v Lednici vzniká s problémy

Lednice – Stavba Akademické zahrady v Lednicko-valtickém areálu narazila na samém počátku na nečekané překážky. Při prvních pracích objevili stavaři staré sklepy a jímky. Práce se můžou výrazně prodloužit i prodražit, vše bude totiž záležet na výsledcích laboratorních testů. Pokud by testy prokázaly, že odpadní látky z jímek prosákly do půdy, musela by se zemina vyvézt a vyměnit za nezávadnou a projekt by se v takovém případě mohl výrazně prodražit.

Akademická zahrada je velkým projektem Mendelovy univerzity, který by měl vzniknout v areálu Zahradnické fakulty v Lednici. Park plný různorodých rostlin by měl studentům sloužit ke studiu i k vědeckým pokusům. Nyní však jeho budoucnost ohrozily staré sklepy a jímky plné odpadu, které dělníci objevili při prvním kopnutí do země. „Cílem současných prací je asanace, především však průzkum toho území. Chceme vědět, kolik podzemních prostor tady je a jak jsou hluboké, zatím to vypadá na téměř 5 metrů. Z toho můžeme vyčíslit finanční náročnost celé sanace,“ uvedl děkan Zahradnické fakulty MZLU Petr Kučera.

Kromě toho musí vedení fakulty počkat také na laboratorní testy půdy. V areálu, který dříve využíval podnik Fruta, totiž mohly škodlivé látky prosáknout hluboko do půdy a znečistit ji. Rostliny, které chtějí projektanti v zahradě vysadit, by v takovém případě neměly velkou šanci na přežití. „Záleží na tom, jaké budou výsledky, podle toho se bude zemina odvážet a nahrazovat kvalitním materiálem,“ vysvětlil stavbyvedoucí Petr Skopal.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)

Projekt by se v takovém případě mohl výrazně prodražit, ohrožen ale prý zatím není. „Předpokládali jsme různé varianty. Zatím se pohybujeme někde uprostřed rozpětí, odhady byly pravděpodobně správné. Nyní jen doufáme, že na nás z toho podzemí nevyskočí žádný další bubák,“ dodal děkan Kučera.

Akademická zahrada by měla být dokončena do konce roku 2010, kromě studentů ji bude moci využívat i veřejnost.

Stavba Akademické zahrady v Lednicko-valtickém areálu narazila na samém počátku na nečekané překážky.
Zdroj: ČT24