Kontrola odhalila další pochybení brněnské cizinecké policie

Brno - Rozsáhlou vnitřní kontrolou prošla v uplynulých týdnech cizinecká policie v Brně. Na základě informací zveřejněných v pořadu Reportéři ČT byl před měsícem a půl odhalen při braní úplatků za prodloužení víz policista Stanislav Dulínek. Šestatřicetiletý policista nabídl vyřešit problémy s vízem Ukrajince Oleně Belejové - měsíc legálního pobytu navíc vyčíslil na 15 tisíc korun, další měsíce už Oleně nabídl o dva tisíce levněji. Kontrola zjišťovala, zda policista pracoval na vlastní pěst, nebo měl spolupracovníky. Korupci dalších příslušníků cizinecké policie v Brně však kontrola nezjistila, odhalila jen kárné přestupky.

Vnitřní odbor brněnské cizinecké policie po odvysílání reportáže okamžitě zahájil hloubkovou kontrolu na odboru specializovaných činností, kde Dulínek působil. Po pěti týdnech se ukázalo, že policista nelegální prodlužování víz zvládal sám. „Státní zastupitel i nadále vede vyšetřování vůči obviněnému policistovi, který je obviněn ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatků, hrozí mu trest v délce dva až osm roků,“ řekl České televizi mluvčí státního zastupiteslzví Hynek Olma.

Kontrola ale odhalila i jiné nešvary. „Bylo zjištěno, že došlo k porušení služební kázně u třech vedoucích směny, s těmito policisty bylo zahájeno řízení ve věcech kázeňských,“ upřesňuje mluvčí cizinecké policie Dana Krejčí.

Vyjádření policejní mluvčí Dany Krejčí (zdroj: ČT24)

Bez dalších postihů

Žádné hlavy ale padat nebudou. Oblastní ředitel cizinecké policie potrestá vedoucí směn jen kárně v podobě snížení platu. „Budou potrestáni srážkami z platu až o 25 % na dobu maximálně tří měsíců,“ dopňuje Krejčí. Za poslední dva roky se jedná už o třetí případ korupce v řadách brněnské cizinecké policie. Loni o práci přišli dva policisté, kteří za udělování povolení k pobytu brali od cizinců peníze, bonboniéry nebo i láhve alkoholu. Tito policisté byli sice propuštěni, ale soud je zprostil obžaloby.

Vydáno pod