Před olomouckým nádražím otevřeli nový terminál

Olomouc – O něco snazší pohyb mají ode dneška cestující před hlavním vlakovým nádražím v Olomouci, magistrát města tady totiž s tříměsíčním předstihem spustil zkušební provoz nového terminálu. Vybudování moderního uzlu pro městskou hromadnou dopravu je součástí rozsáhlé rekonstrukce prostoru před nádražím, do které město od roku 2001 investovalo už více než tři sta padesát milionů korun. Většina zastávek MHD tak může být na jednom stanovišti, doposud byly na několika místech před nádražím.

Poslední etapa oprav olomouckého přednádraží komplikovala cestujícím život od letošního jara. Kvůli budování nových autobusových zastávek mohli lidé chodit pouze v ohraničených koridorech a pohyb jim prakticky neustále ztěžovaly stavební stroje a hromady materiálu. Stavba nového nástupního místa přímo před budovou hlavního vlakového nádraží ale byla podle vedení města nezbytná. Jednotlivé autobusové zastávky totiž byly původně rozeseté po celém prostoru na trase dlouhé zhruba tři sta metrů. „Stávající uzel opravdu nestačil, bylo to na úrovni padesátých let,“ uvedl náměstek primátora Statutárního města Olomouce Svatopluk Ščudlík (ČSSD).

Nové zastávky měly cestujícím začít sloužit až příští rok v březnu, díky dobrému počasí se však stavebním firmám podařilo řadu prací uspíšit. Pro cestující to znamená úlevu, jsou spokojení: „Je to pěkné a hezky to vypadá, jako Olomoučan jsem strašně spokojený. Je to určitě lepší, než to bylo.“

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Podle zástupců dopravního podniku bude celý systém komfortnější nejen pro cestující, ale také pro řidiče autobusů. Nejvýznamnější změnu však dopravce vidí v tramvajovém provozu. „Změnou křížení v těch místech dosáhneme mnohem jednodušší organizace,“ potvrdila tisková mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Magdaléna Kopřivová. Olomouckým přednádražím denně projde na 35 tisíc cestujících a projede tudy tisíc autobusových a 750 tramvajových spojů.

Půjde-li rekonstrukce podle plánu a zkušební provoz neodhalí žádné vážnější komplikace, chce magistrát přednádraží plně zprovoznit na jaře příštího roku.