Postřelení zloději z ivančické sběrny dostali 1,5 roku a peněžitý trest

Brno - Okresní soud Brno-venkov rozhodoval o případu dvou zlodějů, kteří se na jaře v Ivančicích vloupali do výkupny kovů. Při loupeži je ale přistihl majitel provozovny Karel Bašta, který po nich dvakrát vystřelil. Kvůli pokusu o vraždu byl už minulý týden odsouzen na šest let. Dnes před soudem stanuli také zloději, k líčení však dorazil jen jeden z nich. Luboše Procházku odsoudil brněnský senát k osmnácti měsícům nepodmíněného trestu a jeho komplice k peněžitému trestu.

Státní zástupce i jeden z odsouzených si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, není tedy jasné, zda se proti rozsudku odvolají. Odsouzený Bašta dnes stanul na opačné straně než minulý týden – na lavici svědků. Před soudem líčil vlastní verzi události. Proti rozsudku z předešlého týdne se již sám odvolal.

V den loupeže vystřelil Bašta, který je myslivec, na vůz, v němž seděla skupina mladých lidí. Broky jednoho z mladíků poranily na noze. Třiadvacetiletou ženu, která mladíky doprovázela, broky zasáhly do obličeje. V důsledku toho přišla o pravé oko a vidění levého oka se zhoršilo natolik, že v současnosti téměř nevidí. Podle lékařů ji čeká slepota. Dívka se nyní bez cizí pomoci neobejde. Podle jejího tvrzení s krádeží neměla nic společného, v autě jen čekala na své kamarády.

Vydáno pod