Myslivci se na poslední hon v roce posilnili čajem s citrónem

Vražné – I když by se v tuhých mrazech leckdo rád zahřál kapkou něčeho ostřejšího, myslivci ve Vražném na severu Moravy absolvují poslední hon sezóny v patnáctistupňovém mrazu bez alkoholu. Policisté zkontrolovali každého lovce závěrečného předvánočního honu a nenaměřili ani desetinu promile. Podle strážců zákona to není letos nic výjimečného, za celou loveckou sezónu zkontrolovali přes 300 myslivců, alkohol odhalili jen u jednoho.

Myslivost je naše vášeň a riskovat padesátitisícovou pokutu a ztrátu zbrojního průkazu nám za doušek něčeho ostřejšího opravdu nestojí, shodují se muži v zeleném posilnění čajem s citrónem. 

Navíc téměř žádný hon nezačne bez kontroly. Kromě alkoholu policisté sledují i stav zbraní. A vyvracejí tvrzení, že myslivce někdo varuje předem a stejně začnou pít hned po odjezdu mužů zákona. Podle Miroslava Gilga z Policie ČR v Novém Jičíně myslivci nemohou nikdy vědět, zda se policisté na hon znovu nevrátí. 

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Jan Císař je myslivcem už třicet let a připouští, že pamatuje i doby, kdy to bez placatice se slivovicí v náprsní kapse snad ani nešlo. Prý to ale nebylo nikdy to hlavní. „Myslivost není jenom střílet, myslivost je celoroční starost o zvěř. Toto je taková odměna lovců, že se můžou projít a toho zajíčka si střelit,“ říká Císař.