Jihomoravský gang lupičů si odnesl přísné tresty

Brno - Trojici zlodějů, kteří mají na kontě mnoho loupežných přepadení a vydírání na jižní Moravě a Vysočině, poslal soud za mříže. Jejich cílem se staly například banky, pošty a čerpací stanice. Loupili většinou se zbraní v ruce. Za to jim soudce nadělil dlouholeté tresty odnětí svobody. Pravděpodobně se někteří z nich odvolají.

Tříčlenný gang přepadával a loupil několik let, například v Křižanově v roce 2007 zamířili do spořitelny dokonce dvakrát po sobě. Loupili maskovaní a po činu vždy rychle ujížděli autem. Specialistou gangu bylo přepadávání cizinců - zajatého Rakušana vydíráním a okradením připravili v přepočtu o téměř tři miliony. O šest set tisíc obrali Itala, kterého nechali svázaného v lese.

Začátkem roku 2008 ale spadla klec a minulý týden při závěrečné řeči u soudu pachatelé vyjadřovali lítost a omluvy. Dnes si k soudu přišli už jen vyslechnout verdikt, který je příliš nepotěšil. Jiří Partl si nakonec odnesl devítiletý trest, Martin Mahr jedenáctiletý, a dokonce dvěma tresty počastovaný Lukáš Bejdák by měl jít do vězení na 13,5 roku. Státní zástupce byl s rozsudkem spíše spokojen, vadilo mu jen, že soud neuznal Jiřího Partla za nebezpečného recidivistu. Vzhledem k výši trestu už odsouzení naznačili, že uvažují o odvolání.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)