Děti z několika dětských domovů prožily Vánoce na horské chatě

Hrabyně (Ostravsko) – Horská chata nedaleko Hrabyně u Ostravy se každoročně stává místem prožití vánočních svátků pro děti z několika dětských domovů. Letos přijelo společně oslavovat téměř 50 dětí. Nefalšovaný Štědrý den se společnými hrami, zdobením stromečku a rozdáváním dárků již tradičně organizovalo občanské sdružení Duha Zámeček. Některé z dětí si vánoční pobyt v chatě oblíbily natolik, že podobně tráví svátky už po patnácté.

Pouze necelá polovina dětí z dětských domovů má to štěstí a Vánoce stráví se svou rodinou. Těm, kterým to letos nevyšlo, leccos vynahradil tradiční program občanského sdružení. „Hrajeme hry, zdobili jsme na štědrý den stromeček a potom jsme večer rozdávali dárky,“ popisuje průběh Štědrého dne jedno z dětí.   

„O většinu těch dětí, které s námi jely, se rodiče dlouhodobě nestarají, nemají doma vytvořené takové podmínky, aby si mohli vzít děti domů,“ popsal Vladislav Sobol ze sdružení. Kromě zdobení tradičního vánočního stromku děti prostřednictvím zvyků myslely také na přírodu. „Dnes dopoledne jsme vyzdobili ptačí stromeček, aby dárky nedostávaly jenom ony, ale aby se naučily dávat dárky i ostatním,“ poznamenal Sobol.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Večer schovanci dětských domovů nalezli pod stromečkem rozličné dárky od kopaček až po elektroniku. „Každé dítě si už dopředu napsalo, co by chtělo, pokud to byly menší děti, tak to bylo pomocí tet. Ta přání jsme zavěsili na stromeček, každý si vybral přání, které by chtěl splnit, koupil dárek a přinesl ho pod stromeček,“ dodal zástupce sdružení Duha Zámeček. Občanské sdružení Duha Zámeček chystá pro děti z dětských domovů akce také v příštím roce. Například v lednu se mohou všichni těšit na několikadenní pobyt ve srubu v Jeseníkách.