Oslavy konce roku budou na Olomoucku skromnější

Olomoucko – O něco chudší než v předchozích letech budou v Olomouci zítřejší silvestrovské oslavy. Město totiž kvůli světové finanční krizi a z ní plynoucího propadu daňových příjmů seškrtalo rozpočet oslav z loňských čtyř set dvaceti na sedmdesát tisíc korun. Obyvatele přesto čeká zajímavý program, který po půlnoci vyvrcholí ohňostrojem. Jiné to nebude ani v jiných obcích regionu, šetří se téměř všude, ohňostroje však většinou chybět nebudou.

Na Horním náměstí v Olomouci nebude ani jeden stánek s občerstvením, navíc nevystoupí žádná z hudebních hvězd, na které byli Olomoučané v minulosti zvyklí. Chybět budou i mobilní toalety. Jednoduše proto, že radnice musí šetřit. „Programu se zase až tak moc netýká, omezeno bude především technické vybavení,“ vysvětlil vedoucí Odboru vnějších vztahů a informací Magistrátu města Olomouce Josef Línek. Obyvatele města tak čeká reprodukovaná hudba, vystoupení kapely a přípitek s primátorem. Lidé nepřijdou ani o tradiční ohňostroj, který zaplatil sponzor. „Je to příležitost, jak se může prezentovat jedno z našich specializovaných středisek, které se většinou zabývá demolicemi a odstřely,“ uvedl pracovník oddělení komunikace sponzora ohňostroje Leoš Verner.

Hodně střízlivé budou silvestrovské oslavy v sousední Horce nad Moravou, obecní úřad vtěsnal její rozpočet do osmnácti tisíc korun. Každý, kdo po půlnoci dorazí na náves, dostane punč, ale i tady se lidé mohou těšit na ohňostroj. „Není to tak velká položka, aby nás finančně nějak zatížila,“ prohlásil starosta obce Oldřich Nykl (ODS).

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

V Lipníku nad Bečvou letos pořádají oslavy Silvestra vůbec poprvé v historii města. Obyvatelé se tady musí obejít bez ohňostroje, na náměstí je ale čeká diskotéka a vystoupení místní taneční skupiny. „Bude to vlastně jen taková příjemná kulisa pro silvestrovské setkání Lipeňáků,“ naznačila referentka Odboru školství a kultury MÚ Lipník nad Bečvou Blanka Prudilová. Obyvatelé Lipníku ani příliš neprotestují: „Netvrdím, že se nepůjdu podívat, ale vyznávám spíše soukromí domova. Mám to už za sebou, jsem vybouřený.“

Silvestrovský program ve stejném rozsahu jako v předchozích letech chystají také radnice v Přerově a Prostějově. Naopak smůlu mají lidé v Šumperku a Jeseníku.