V Novém Městě na Moravě chybí sníh. Je připraven umělý okruh

Nové Město na Moravě - Hotely a penziony v okolí Nového Města na Moravě jsou prázdné. Tradičně je v tomto období roku obsazovali běžkaři, teď ale nemají na čem jezdit. Na polích a v lesích leží jen slabý poprašek sněhu. Jediná možnost sportovního vyžití běžkařů je pouze v areálu SKI, kde se díky umělému zasněžování podařilo vytvořit zhruba kilometrový okruh. Od začátku týdne je okruh navíc rozšiřován.

Dále začala příprava čtyřkilometrové tratě pro evropský pohár v biatlonu, který se v Novém Městě pojede za 10 dnů. „Nové Město je po technické stránce na světové úrovni. Máme velmi dobré chladiče, máme filtry,“ říká Ladislav Slonek, předseda Sportovního klubu lyžování.

Profesionálně upravené závodní tratě slouží i turistům. V celé střední Evropě, která trpí nedostatkem přírodního sněhu, je to nyní jedna z mála možností, kde je možno jezdit na běžkách. V Novém Městě je to navíc zcela bez poplatku. „Pro lyžaře svítíme od 17:00 do 21:00 na stadionu, kde si mohou při umělém osvětlení zalyžovat,“ informuje Karel Klapač ze Sportovního klubu lyžování.

Reportáž Radovna Daňka (zdroj: ČT24)

Aktuální informace o provozu turistického lyžování na závodních okruzích na Vysočině lze najít na webu mikroregionu Novoměstsko.