Brno vybralo firmu, která opraví vilu Tugendhat

Brno - Oprava brněnského funkcionalistického skvostu - vily Tugendhat bude stát 146 milionů korun. Za tuto cenu ji opraví firma Unistav, která vyhrála výběrové řízení. Nabídku na opravu dalo 5 firem, 2 z nich ale byly z výběrového řízení kvůli formálním nedostatkům vyřazeny. „V rozpočtu pro letošní rok počítáme s výdaji ve výši 50 milionů korun, zbytek bychom rádi získali formou dotací z ministerstva kultury,“ řekl České televizi náměstek brněnského primátora Ladislav Macek (ČSSD). Stavební práce budou zahájeny v prvním čtvrtletí letošního roku a trvat by měly 2 roky.

Dveře památky UNESCO se veřejnosti uzavřely s posledním dnem skončeného roku 2009. Prohlídkové skupiny pro poslední návštěvy byly několik týdnů dopředu zaplněny. Každý den čekalo před branami památky několik lidí v naději, že někdo z objednaných nepřijde, a oni ho tak budou moci nahradit. V závěru roku přicházeli především domácí turisté, často Brňané. Cizinci, kteří jinak tvoří výraznou část návštěvníků, přicházejí především v létě. 

Ihned po lednovém uzavření začne ve vile stěhování. Pracovníci Muzea města Brna, pod které vila spadá, budou odvážet veškeré interiérové vybavení a dělat jeho inventuru. Nutné stavební práce začnou nejspíš s odchodem zimy.
Oprava by měla trvat nejméně dva roky. Vila se pak od svého současného vzhledu bude lišit na první pohled. Ze zahrady v Brně - Černých Polích už nebude vystupovat bílý objekt, ale stavba světle okrová.

Tugendhat opraví Unistav (zdroj: ČT24)

Vilu Tugendhat navrhl pro pozemek v Brně - Černých Polích architekt Ludwig Mies van der Rohe koncem 20. let minulého století. Vila určila nová měřítka moderního bydlení. Objekt měl i originální vybavení interiéru, například řešení koupelen i topení. Původní majitelé ve vile žili osm let, než uprchli před nacistickým režimem. Za války i po ní měla vila různá využití, v 80. letech byla nepříliš ohleduplně zrekonstruována. V 90. letech v ní čeští a slovenští politici jednali o rozdělení federace.

Brněnská funkcionalistická vila Tugendhat je jedinou tuzemskou stavbou moderní architektury zapsanou na seznamu UNESCO. Proslulý německý architekt Ludwig Mies van der Rohe ji v roce 1928 vyprojektoval pro rodinu průmyslníka Tugendhata a uplatnil v ní mnoho novátorských přístupů při návrhu bydlení.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod