Jihlavské vánoční stromky končí v kompostárně

Jihlava - V Jihlavě dnes udělali definitivní tečku za vánočními svátky. Město začíná pozvolna odstraňovat ze svých ulici a veřejných prostranství vánoční výzdobu. Jako první odstrojili a rozřezali vánoční strom z náměstí. Služby města Jihlavy však začaly také se svozem stromků z jihlavských domácností. Ty v konečné fázi skončí v kompostárně.

Na Tři krále večer svítil mohutný smrk na jihlavském Masarykově náměstí naposledy, sedmého ledna skončil v rukách dřevorubců. Jeho cesta teď povede do některého z kotlů na topení. „Sundali jsme z něho dvaasedmdesát ozdob zhruba pět set padesát metrů modrých řetězů a také ozdoby, které nesvítily,“ rekapituluje mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. „Opravdu je to konec Vánoc v Jihlavě, je to definitivní tečka. Dřevo odvezeme, rozštípeme a prodáme na palivo. A osvětlení bude uloženo do skladu tak, jako každý rok,“ upřesňuje mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. 

V dalších dnech zmizí i vánoční výzdoba z ulic v centru. O nákupu nové výzdoby se pro nejbližší roky neuvažuje. Ta stará skončí pečlivě zabalená ve skladu. „Finanční možnosti města jsou tak omezené, že vánoční výzdoba města je to místo, kde se určitě bude šetřit,“ přiznává Radek Tulis. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Služby města Jihlavy už na Tři krále zahájily také svoz odstrojených vánočních stromků z domácností. Lidé je mohou odložit vedle kontejnerových stání, odkud je postupně odvážejí ke štěpkovačům do kompostárny. „Samozřejmě záleží také na tom, aby ty stromečky byly zbavené ozdob, aby na nich nebyly háčky a jiné nežádoucí příměsi,“ připomíná Martin Málek. 

Svoz odstrojených vánočních stromečků z jihlavských domácností na skládku v Henčově na Jihlavsku bude pokračovat až o víkendu. Pracovníci Služeb města Jihlavy očekávají, že právě v sobotu a v neděli lidé odstrojí stromků nejvíc. 

Vydáno pod