V Bořeticích zachovají strom i historickou bránu

Bořetice (Břeclavsko) – V Bořeticích na Břeclavsku skončila unikátní oprava, při které se podařilo zachránit historickou i přírodní památku. Obec se tak dál může pyšnit stoletým javorem u brány před kostelem. Bořetice již několik let hledaly způsob, jak vyřešit situaci kolem přes tři století staré barokní brány z roku 1680 a svým dalším symbolem. Bránu totiž ohrožoval prorůstáním svých kořenů „pouhých“ osmdesát let starý javor. Obec konečně přišla na způsob, jak zachránit bránu a nemuset porazit strom, který je mezi místními velmi oblíben.

Dlouhou dobu to vypadalo, že strom, který se stal symbolem Bořetic, bude muset ustoupit památkově chráněné bráně. Jeho kořeny totiž narušovaly zdivo. „Chtěli bychom, aby zůstala brána i javor, bylo by to nejlepší řešení. Většina z nás by byla pro,“ ujišťují místní. Statici ve spolupráci s památkáři nakonec javor před motorovými pilami zachránili. Vymysleli způsob, jak zachovat obě dominanty Bořetic. „Šest mikropilotů nese přepjatý překlad, který přemostí kořeny a nad tím je položena minerální vata,“ vysvětlil starosta obce Václav Surman (KDU-ČSL).

Toto řešení bylo nejdražším možným, a proto pomohla sbírka, spolu s obecními penězi se podařilo dát dohromady potřebných 320 tisíc korun. Obyvatelé Bořetic jsou spokojení: „Moc se nám to líbí, jsme vděčni hlavně za ten strom, máme ho rádi.“ Starosta Surman dodal: „Ministerstvo kultury nám dalo 160 tisíc, Jihomoravský kraj 40 a zbytek byl od sponzorů. Šedesát tisíc nám daroval i náš nový občan, který se sem přistěhuje. Je to dokonce i čestný občan a politický vězeň pan Jedlička.“

Reportáž Petra Malého a Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Na zídce je třeba ještě dokončit pouze omítku, to si řemeslníci nechali na jaro.