Senioři čelili vymahači dluhů

Jihlava - Městys Luka nad Jihlavou řeší vážný problém s vyúčtováním topení v městském domě s pečovatelskou službou. Kvůli chybám v měření poslal mnoha lidem nesmyslně vysoké faktury. Kdo je nezaplatil, měl starosti s vymahači dluhů. Teprve zásah právníků postižených seniorů donutil vedení městyse a příslušnou firmu k přehodnocení postoje.

Jednadevadesátiletá Olga Valová žije v bytě s pečovatelskou službou. Když před dvěma lety platila za topení a služby v domě přes dvacet tři tisíc korun, zdálo se jí to hodně, ale zaplatila. Loni už jí ale přišla faktura na dvojnásobek. „Když jsem to viděla, tak jsem si řekla, že to nemůže být pravda,“ říká paní Valová.  

Částku čtyřicet tři a půl tisíce paní Valová nezaplatila a její vnučka začala zjišťovat, kde se stala chyba. Nikdo z městysu ani z firmy Služby Luka s ní ale nekomunikoval. „Místo toho babičce přišla upomínka s tím, že pokud neuhradí, bude zapsána na seznam dlužníků,“ uvádí vnučka paní Valové Andrea Sasínová. „A ještě chtěli, abych zaplatila sedm tisíc za advokáta,“ dodává paní Valová. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Většina sousedů pani Valové se vymahačů zalekla a faktury raději zaplatila. Až když vzal případ do rukou advokát vnučky paní Valové a nezávislý energetický auditor, přiznal městys Luka chybu. „Těch chyb je tam víc. Byl zpochybňovaný systém toho měření, který není úplně nejnovější a asi by potřeboval reformovat,“ vysvětluje příčinu chyby starosta městysu Luka nad Jihlavou Viktor Völfl. „Pochybení bylo na straně firmy Služby Luka s.r.o. při výpočtu a rada městyse proto rozhodla o novém přepočítání. Zároveň firmě nařídila omluvit se lidem, kteří byli poškozeni,“ dodává jednatel firmy Zdeněk Janovský. 

Na nabídku smíru tak, jak ji v současné podobě navrhují Služby Luka s.r.o., vnučka paní Valové nepřistoupí. Chce zaplatit jen za skutečně spotřebované teplo.

Vydáno pod