Památník Velké Moravy se znovu otevírá návštěvníkům

Staré Město u Uherského Hradiště - Památník Velké Moravy dnes čeká velký den. Po více než roční rekonstrukci bude otevřena zcela nová multimediální expozice věnovaná objevům na území Starého Města u Uherského Hradiště. To patří mezi nejvýznamnější tuzemské archeolokality a i samotný památník je vybudovaný nad základy první objevené kamenné velkomoravské stavby na našem území. Lokalita Na Valách je od roku 1969 národní kulturní památkou.

Nová expozice nahradí neaktuální a zastaralou podobu z roku 1985. Využívá dvou desítek figurín v životní velikosti s dobovými oděvy, obuví, vzácnými šperky a replikami zbraní. V centru expozice zůstal nedotčený původní skelet základů velkomoravského kostela, na přilehlé ploše jsou pak názorně představeny metody archeologické práce včetně odkrytých hrobů. „V blízkosti základů bylo jedno z největších velkomoravských pohřebišť, v průběhu archeovýzkumů byly zatím objeveny bezmála dvě tisícovky hrobů lidí různého sociálního postavení. V centru hrobové expozice je i proto zachován původní hrob s bohatě zdobenou dýkou a původním kováním rakve,“ řekl České televizi archeolog Moravského zemského muzea v Brně Luděk Galuška.

Kromě poučení čeká na diváky i atraktivní multimediální program a projekty pro děti, které mohou s pomocí vysvětlivek luštit velkomoravské texty psané hlaholicí. Součástí památníku je elektronický průvodce s počítačovými animacemi, návštěvníci budou moci získat představu o velikosti veligradu – velkomoravského hradiště, které v 9. století stálo na místě dnešního Starého Města a Uherského Hradiště. Autoři vytvořili celou výstavu jako životní příběh staršího muže, jehož hrob byl v dané lokalitě nalezen. „Naším cílem je provést dějinami Velké Moravy. Postavili jsme to na konkrétním příběhu člověka, který má smyšlené jméno Moislav,“ doplnil archeolog Miroslav Vaškových.

Rekonstrukce památníku stála 30 milionů korun, podílel se na ní Zlínský kraj společně s granty z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Kvůli choulostivým předmětům bylo nutné také vybudovat dosud chybějící vytápěcí systém. Samotná expozice je diametrálně odlišná od té, která byla zde ještě před dvěma roky. „Památník má letos 50 let svého trvání. Po celou dobu nebyl zvlášť opravován, proto se již nacházel v havarijním stavu. Druhým cílem, a asi důležitějším, bylo vytvořit novou moderní multimediální expozici,“ dodal ředitel muzea Ivo Frolec.

Vydáno pod