Školky v Jihomoravském kraji bojují s nedostatkem míst

Břeclav – V Břeclavi začínají chybět místa v mateřských školách. V září má nastoupit o několik desítek dětí více, než kolik jich školky mohou přijmout. Aby v září měly děti kam nastoupit, začíná teď radnice plánovat zřízení nových tříd. Město by do nich mělo investovat částku až 10 milionů korun. Třídy vznikají i v jiných městech regionu. Úřady přitom odhadují, že současný baby boom pomalu končí. Další rozšiřování školek tak už za pár let nejspíš nebude potřeba.

„Řešíme rekonstrukce dvou mateřských škol – jakési jejich rozšíření. Budou se rovněž rekonstruovat třídy MŠ Sovadinova,“ prozradila Zdeňka Baková, vedoucí odboru školství, MÚ Břeclav. Mateřská škola Slovácká tak například získá zázemí pro asi 15 dětí v prozatím nepříliš využívaných prostorech. V létě do nich nastoupí stavební dělníci na práci, vybourají zdi a upraví je na novou třídu s veškerým zázemím. „Byla tady školní jídelna a byly tu i skladovací prostory,“ řekla Dagmar Čápová, ředitelka MŠ Slovácká. Kuchyně se zrušily a začalo se pronajímáním těchto prostor.

Znojmo stejnou přestavbu provedlo již před dvěma roky. Nové třídy postavilo místo nevyužívané prádelny a pobočky knihovny. V Uherském Hradišti zase letos otevřela školku pro děti svých zaměstnanců nemocnice. Podobný problém řešila nebo stále řeší většina měst v Jihomoravském kraji. Současný baby boom ale podle všeho pomalu končí. „Víme, že se asi ještě tak tři nebo čtyři roky bude počet dětí navyšovat, ale v loňském roce už došlo k poklesu narozených dětí asi o 30,“ podotkla Baková.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod