Další pokus najít tzv. slavkovský poklad

Brno - S detektorem kovů a velkým odhodláním vyráží v těchto dnech na pole ke Křenovicím u Slavkova hledač pokladů Walter Pavliš. Doufá, že najde dlouho ztracenou vojenskou pokladnici, která by údajně měla být ukrytá někde na bojišti slavné napoleonské bitvy tří císařů. Poklad zde údajně zakopali Rusové v obavě, aby nepadl do rukou nepřítele.

Téměř každou volnou chvíli se Walter Pavliš mění z byznysmena v dobrodruha. K potápění a horolezectví teď přidal i pátrání po takzvaném slavkovském pokladu. „Slavkovský poklad je vojenská pokladna, která patřila ruské carské armádě. Ta pokladnu údajně zakopala v okamžiku, kdy hrozilo, že padne do rukou nepřátel, tedy francouzského vojska,“ objasňuje historii pokladu Walter Pavliš. „Tohle je ten správný detektor do hloubek, kde budeme hledat,“ dodává.   

Slavkovský poklad údajně tvoří šest sudů zlatých a šest sudů stříbrných mincí. Poklad se už pokoušely nalézt desítky hledačů. „V každé generaci existovali nějací hledači, kteří se snažili poklad najít. Používali technologii, která byla v té době dostupná,“ poznamenává Walter Pavliš. 

Reportáž Markéty Bočkové (zdroj: ČT24)

A právě na kombinaci nejlepší současné technologie a podrobného studia pramenů Walter Pavliš vsadil. Podařilo se mu s přáteli vypátrat, že voják, který měl údajně pokladnice zakopat, skutečně existoval. Podle starých francouzských vojenských map pak na rozlehlém bojišti vytypoval, kde hledat. „Klidně ať to hledání trvá dlouho, protože na tom je nejkrásnější právě to hledání. Ani si nechci moc představovat, co by se stalo v okamžiku, kdybychom ten poklad vytáhli,“ uzavírá Walter Pavliš. 

Zatím to ale vypadá, že času u Slavkova stráví víc než dost. Prozkoumat asi půlkilometrové údolí bude totiž Waltru Pavlišovi trvat odhadem skoro celý rok.

Vydáno pod