Nová psychiatrie v Olomouci - fakultní nemocnice ji opravila za 70 milionů

Olomouc - Výrazně lepšího prostředí se dočkali v těchto dnech pacienti psychiatrické kliniky olomoucké fakultní nemocnice. Zdravotnické zařízení jim nechalo zrekonstruovat jednu z budov. Investice si vyžádala více než 70 milionů korun, necelou polovinu nákladů uhradila dotace ministerstva zdravotnictví. Docházet sem budou pacienti nejen z Olomouckého, ale i Moravskoslezského a Zlínského kraje. Příjemné a moderní prostředí je podle lékařů velkou pomocí při jejich léčbě. Na olomoucké psychiatrii ročně vyšetří až deset tisíc lidí, zhruba desetinu z nich hospitalizují. Čechů, kteří pravidelně docházejí k psychiatrům stále přibývá. Loni se jich léčilo až půl milionu a za poslední desetiletí vzrostl jejich počet zhruba o třetinu. Díky rekonstrukci se nově na klinice léčí muži a ženy dohromady, což přináší v léčbě lepší výsledky, řekl dnes novinářům přednosta kliniky Ján Praško.

Přeplněné pokoje až pro 7 pacientů, oprýskané zdi a nevyhovující sociální zařízení. To vše je už pro pacienty psychiatrie v Olomouci minulostí. Ze staré vily se přestěhovali do moderní přístavby, která jim nabízí daleko vyšší komfort. „Pro pacienty je to přínosné, mají konečně dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, jsou zde i bezbariérové pokoje, jsou zde spokojeni,“ říká vrchní sestra Psychiatrické kliniky FN Olomouc Soňa Matyášová.

Nová psychiatrie má kapacitu 64 lůžek. Podle olomouckých lékařů je to ale zoufale málo. Pro děti pak místa nejsou vůbec. „Děti, které jsou nemocné, čekají do Prahy nebo do Brna a čekají dlouho, třeba i půl roku, než se dostanou,“ komentuje situaci přednosta psychiatrické kliniky FN Olomouc Ján Praško. Ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Radomír Maráček k tomu dodává, že se bude snažit hledat další vhodné prostory. Jak potvrdil tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný, také v Ostravě je psychiatrické oddělení stoprocentně vytížené. 

Do vily, kde byla psychiatrie v Olomouci dříve, se pacienti opět vrátí. Pro ženy a nastávající matky zde totiž vznikne pracoviště genetiky a mamografie.

  • Standardní dvoulůžkový pokoj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1377/137637.jpg
  • Nová budova psychiatrie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1377/137638.jpg
  • Bývalá budova psychiatrie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1377/137639.jpg
  • Slavnostní otevření nové přístavby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1377/137640.jpg
Vydáno pod