Obyvatele Bělotína ohrožují kamiony

Bělotín - Obyvatele Bělotína na Přerovsku ohrožuje nadměrná kamionová doprava. V obci, která leží na poloviční cestě mezi Ostravou a Olomoucí, se situace nezlepšila ani po dokončení stavby obchvatu a nedávném zprovoznění nového dálničního úseku směrem na Ostravu. Řidiči kamionů totiž místo cesty po obchvatu raději volí kratší variantu po silnici vedené středem vesnice. Celníci i policisté v obcích sice měří pravidelně rychlost a kontrolují tonáž kamionů, řidiče tím ale nijak neodradili. Návrh Bělotínských změnit v obci přednost v jízdě pak policisté zamítli.

Klid, čistý vzduch a minimální provoz. Idyla vydržela v Bělotíně po otevření obchvatu a nové dálnice jen pár měsíců. Jakmile na ni silničáři postavili mýtné brány, nekonečné kolony kamionů se do obce zase vrátily. „V tom okamžiku se kamiony vytočily v Bělotíně a místo na Nový Jičín jedou na Odry, protože tu jezdí asi čtyřicet kilometrů po trase, která není chráněna mýtnými branami,“ uvedl starosta Bělotína Eduard Kavala.

Lidé v Bělotíně se často bojí přejít přes silnici, hlavně starší obyvatelé mají strach, že je kamion srazí. Vesměs se shodují, že za celou situaci může právě mýtné. Přetížené kamiony si cestu zkracují i přes nedaleké Špičky. „Kamiony nám rozbily vozovky a peníze na opravy nemáme,“ stěžuje si starostka Špiček Naděžda Polednová. 

Lidé doufají, že se kamionů zbaví v srpnu. To by už silničáři měli zcela otevřít nový dálniční úsek z Bělotína do Hladkých Životic. Bělotínští ale přesto nechtějí ponechat nic náhodě a rozhodli se koupit semafor, který by provoz v obci alespoň trochu usměrnil. Odradit řidiče kamionů od vjezdu do obce by měla také značka se snížením rychlosti až na 30 kilometrů za hodinu.

  • Kamion u Bělotína autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1380/137915.jpg
  • Nákladní vůz v obci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1380/137916.jpg