Brno povede tramvaj k nemocnici a kampusu v Bohunicích

Brno - Do fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích i sousedícího kampusu Masarykovy univerzity by lidé za několik let měli jezdit tramvají. Podle radnice je spojení autobusy a trolejbusy pouze provizorní a je nutné postavit trať, které má vyšší kapacitu. Odborníci zatím zjistili, že trať lze v území zbudovat. Nyní v podrobnější technické studii hledají optimální umístění zastávek a řeší další detaily, uvedl předseda dopravní komise městské rady za KDU-ČSL Josef Veselý. „Je mimo diskusi, že tento prostor má takový obrat v cestujících, že bez tramvajové dopravy je další obsluha areálu utopie,“ říká. Trolejbusovou a autobusovou dopravu lze podle něj považovat za provizorní.

Trať k nemocnici a kampusu povede odbočkou ze zastávky Osová. Zhruba 900 metrů dlouhá spojnice povede zčásti pod zemí, a to pod Mikuláškovým náměstím. Inženýři už podle Veselého vyřešili, jak překonat frekventovanou Jihlavskou ulici. Nyní se zamýšlejí nad zakončením trati. Řeší, zda se v místě postaví smyčka, nebo bude trať končit úvratí. Ladí také postavení zastávek. „Je důležité, kam umístíme nástupní a výstupní místa. Aby to lidi k tramvaji přirozeně vedlo,“ vysvětlil.

Studie má být podle zastupitele hotová v březnu. Na magistrátu zároveň připravují změnu územního plánu, která by budoucí trať do mapy Brna zahrnula.

V lokalitě se má stavět sportovní hala s nákupním centrem

Náklady na zbudování trati podle Veselého zatím projektanti nevyčíslili. Radnice však prý koleje bude chtít postavit zčásti za přispění soukromého kapitálu. Lokalita patří k rozvojovým, má se tam například stavět sportovní hala spojená s nákupním centrem.

Vydáno pod