Heliport ostravské letecké záchranky, nebo větší Avion Shopping Park?

Ostrava – Letecká záchranná služba v Ostravě si zatím může oddechnout. Nová budova obchodního komplexu těsně vedle jejího stanoviště se zatím stavět nebude. I když společnost Inter Ikea Center už podruhé získala souhlas úředníků, stavbu odložila. Pro záchranáře a piloty je to dobrá zpráva, ptají se ale, co bude dál? Podle nich by stavba znamenala omezení pro vrtulník i bezpečnostní rizika, podle Úřadu pro civilní letectví nehrozí nic. Do kauzy se chce vložit kraj a dvojroli v ní hraje ostravský magistrát.

Námitky se zamítají. Úřad pro civilní letectví rozhodoval už podruhé - první verdikt zrušilo ministerstvo dopravy, a tentokrát to dopadlo podobně. Úřad nevidí ve stavbě budovy u stanoviště vrtulníku žádná rizika. Dusno nad ostravským heliportem začalo být loni, už na jaře tam „přistála“ informace, že by se hned vedle mělo stavět. Bez ohledu na vrtulník. „Pokud dojde k nehodě může spadnout a je velký rozdíl, jestli spadne do volné plochy nebo do objektu kde je hodně lidí,“ upozorňuje ředitel Územního střediska záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř a dodává, že jej velmi mrzí, že se dává přednost jiným věcem před záchranou lidských životů.

Argumenty záchranky se nemění, postoj úřadu také ne. Co se ale změnilo, jsou plány investora, který chce zdejší obchody rozšiřovat. „Z naší strany došlo pouze k rozfázování stavební části, v první části stavebního projektu neuvažujeme o vybudování právě té sporné budovy, kvůli které vznikla tato diskuse,“ potvrzuje ředitelka Avion Shopping Parku Ostrava Kateřina Ježková.

Moravskoslezský kraj navíc plánuje rozšíření heliportu o přistávací plochu pro další vrtulník - policejní. Dvojroli hraje v kauze ostravská radnice, o stavbě rozhodují úředníci magistrátu a zároveň je město účastníkem územního řízení jako majitel pozemku pod heliportem. Námitky proti stavbě ale podle primátora Petra Kajnara nepodá. Případ bude dále pokračovat a na konečné rozhodnutí si všechny strany musí počkat. V každém případě letos se už sporná budova nejspíš stavět nebude.