ArcelorMittal prohrál soud s akcionáři

Ostrava – Ostravský krajský soud vyhověl žalobě malých akcionářů na největší tuzemskou hutní společnost ArcelorMittal Ostrava. Část usnesení loňské valné hromady označil soud pro formální chyby za neplatné. Drobní akcionáři si v žalobě stěžovali, že firma nevyplácí dividendy a zisk převádí na účet nerozděleného zisku z minulých let. Vedení společnosti se chce proti rozsudku odvolat. I kdyby se ale neodvolalo, nárok na podíl ze zisku zatím drobní akcionáři stejně nemají.

Podle soudu byly na valné hromadě porušeny formální náležitosti obchodního zákoníku a stanov firmy. Představenstvo mělo konkrétně zdůvodnit, proč navrhlo zisk nerozdělit. Rovněž mělo odpovídat na dotazy minoritních akcionářů.

Soudce: Rozhodnutí nedává minoritním vlastníkům právo na výplatu podílu ze zisku

„Vyslovená neplatnost rozhodnutí valné hromady spočívá v porušení zákona společnosti ohledně formálních záležitostí vztahujících se na rozdělení zisku, který je předkládán valné hromadě,“ uvedl při čtení rozhodnutí soudce Petr Hampel. „Toto rozhodnutí nedává minoritním vlastníkům žádné právo na výplatu podílu ze zisku,“ mírnil nadšení menšinových akcionářů soudce.

Menšinový akcionář Petr Červenka

„S rozhodnutím soudu jsme spokojeni, protože nám dává za pravdu, že jednání majoritního vlastníka vůči nám minoritním není korektní.“

„K záležitosti se nemůžeme vyjádřit dříve, než se seznámíme s odůvodněním rozsudku. Každopádně však zvážíme možnost odvolání, neboť jsme přesvědčeni, že postupujeme vždy s péčí řádného hospodáře a v souladu se zákonem,“ uvedla mluvčí firmy Věra Breiová. K vyhlášení rozhodnutí dnes právní zástupce firmy nepřišel. Podle Breiové je zatím předběžné bavit se o tom, jaký bude další postup firmy. Rozhodnutí totiž není pravomocné a po případném odvolání může odvolací soud rozhodnout jinak nebo věc vrátit zpět k dalšímu projednání.

Minoritní akcionáři jsou s rozhodnutím soudu spokojeni. „Mám pocit, že se rozšiřuje kategorie statečných soudců. Po mladém Ceplovi a doktoru Barboříkovi v kauze Vaškůje týkající se uplácení Čunka a tak dále, se to u nás začíná měnit,“ uvedla jejich advokátka Klára Veselá Samková. Podle ní celou dobu napadali fakt, že představenstvo nezdůvodnilo nerozdělení zisku. Díky dnešnímu rozhodnutí soudu zatím neuvažují o využití dalších právních možností.

  • Hutník při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1389/138873.jpg
  • Klára Veselá Samková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1232/123130.jpg