Jak bude vypadat letošní „průmyslový“ rok na severní Moravě?

Ostrava - Moravskoslezský průmysl čeká další velmi těžký rok. Podle manažerů největších firem krize zdaleka nekončí. Poptávka sice pomalu stoupá, nikdo si však stále netroufá odhadnout další vývoj. Ceny surovin neklesají a v některých případech dokonce rostou, trh ale nutí podniky prodávat své výrobky za nízké ceny. Podniky také proto většinou zmrazily zaměstnancům platy. Propouštění ale neplánují.

Bude letošní rok lepší než ten loňský poznamenaný krizí? Kapitáni moravskoslezského průmyslu odpovídají s neochotou a velmi opatrně. „My očekáváme turbulentní těžký rok, ale nebude to mít vliv na hospodářské výsledky, nebudou nám růst, ale ani klesat,“ říká generální ředitel společnosti Vítkovice Holding Jan Světlík. Generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustin Kochuparampil to vidí takto: „Jsme stále hodně daleko od běžné úrovně výroby, kterou jsme měli v roce 2007 a 2008. Že je krize za námi, budeme moci říct, až se vrátíme na tehdejší úroveň,“ tvrdí.

Největší zaměstnavatel na severní Moravě a ve Slezsku – společnost OKD – se raději nevyjadřuje vůbec. Ostatní doufají, že situace se zlepší během roku. Například generální ředitel společnosti ArcelorMittal Augustin Kochuparampil si myslí, že zlepšování situace bude pokračovat. Přestože stále panuje nejistota, velké firmy neplánují další propouštění. „My jsme jeli na zásadách principu solidarity, to znamená více práce, méně platu a na této bázi jsme uzavřeli kolektivní smlouvu,“ prohlásil generální ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala.

Firmy musely také přehodnotit plánované investice, ty velké a důležité pro budoucnost ale zatím neomezují. Vítkovice vsadily hlavně na rozvoj čistých vyspělých technologií a chtějí letos například vyvinout motor pro auta na zemní plyn.

  • Hutník při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1393/139201.jpg
  • Zaměstnanec OKD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1393/139202.jpg