Klaus v Ostravě navštívil VŠB a předal řád T.G. Masaryka

Ostrava - Pondělí strávil prezident Václav Klaus v Ostravě. Hlavním bodem programu jeho návštěvy byla inaugurace nového rektora Technické univerzity Ostrava. Stal se jím dosavadní děkan fakulty elektrotechniky a informatiky Ivo Vondrák. Nový rektor se chce zaměřit především na posílení vědy a výzkumu a spolupráce s průmyslem. Václav Klaus při své návštěvě Ostravy také předal řád T.G. Masaryka bojovníkovi proti totalitě Josefu Veselému, který se nemohl zúčastnit říjnového slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě.

Václav Klaus v Ostravě nejdříve zamířil na Vysokou školu báňskou, kde se zúčastnil slavnostního jmenování nového rektora. „Je potřeba nějak sdělovat veřejnosti, že ty vysoké školy tak špatné, jak to vypadá z několika těch nešťastných případů, opravdu nejsou,“ prohlásil.

Tomáše Čermáka, který řídil univerzitu posledních sedm let, střídá Ivo Vondrák, dosavadní děkan fakulty elektrotechniky a informatiky. Rektory ostatních škol prezident jmenoval na Pražském hradě. „Je to jediná univerzita, kam pan prezident přijel, čehož si vážíme, protože je to signál, že naše univerzita je skutečně významnou a my v tom chceme pokračovat,“ řekl hrdě nový rektor VŠB – Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák.

Václav Klaus dnes také předal řád T.G. Masaryka za zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv Josefu Veselému. Ten byl pronásledován a několik let vězněn komunistickým režimem, když působil jako kněz na Opavsku. „Šlo nám skutečně o dobro vlasti a najednou jsme byli vlastizrádci, takže já to beru nejen za sebe, ale za všechny, kteří se toho už nedočkali,“ říká trochu smutně Josef Veselý. Veselý ocenění převzal dodatečně - ze zdravotních důvodů si ho totiž nemohl převzít na říjnovém slavnostním ceremoniálu.

  • Projev prezidenta na půdě VŠB-TU Ostrava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1399/139893.jpg
  • Předání řádu T.G. Masaryka Josefu Veselému autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1399/139894.jpg