Bakala se obrátil na Ústavní soud kvůli bytům OKD

Praha/Ostrava - Společnost RPG Byty podnikatele Zdeňka Bakaly, která je dceřinou firmou společnosti RPG Industries a v současnosti vlastní a pronajímá přes 45 tisíc bývalých bytů Ostravsko-karvinských dolů OKD, podala ústavní stížnost na usnesení poslanců. Podle opatření soudu má totiž společnost předběžně zakázáno s bytovým fondem manipulovat. Nájemníci bytů žádají, aby jim firma zachovala předkupní právo a byty rozprodala za nízké ceny. Podle ministerstva financí RPG převedením bytů do majetku dceřiné firmy RPG Byty porušila privatizační smlouvu, a dnes proto dostala pokutu 30 milionů korun.

„Poslanecká sněmovna vydala usnesení, kterým konstatuje porušení smlouvy našimi klienty. Tím v rozporu s ústavou a základními demokratickými principy de facto rozhodla obchodní spor, o kterém může rozhodovat jen a pouze nezávislý soud. Toto usnesení významným způsobem porušuje zájmy našich klientů,“ prohlásil Amsterdam, podle jehož informací by Ústavní soud měl stížnost RPG projednat přednostně ve lhůtě od 60 do 90 dnů od jejího podání. „Není to jediný právní krok, který hodláme učinit,“ uvedl dnes na tiskové konferenci v Praze potvrdil kanadský právník Robert Amsterdam, kterého si RPG Byty najala.

Pokud společnost RPG u Ústavního soudu neuspěje, tak Amsterdam dnes nevyloučil podání stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku či Evropské komisi. „Všechny tyto možnosti zvažujeme,“ podotkl Amsterdam.

RPG dostalo od ministerstva pokutu 30 milonů

Podle ministerstva financí převedením bytů do majetku dceřiné firmy porušila RPG privatizační smlouvu, a ministerstvo jí proto dnes udělilo pokutu 30 milionů. „Ano, ministerstvo financí uplatnilo svůj nárok na zaplacení smluvní pokuty a vyzvalo společnost RPG, aby zaplatila 30 milionů korun. Zatím tak neučinili,“ potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Pokud společnost RPG v zákonem stanovené lhůtě sankci nezaplatí, ministerstvo financí podá žalobu k rozhodčímu soudu při hospodářské a agrární komoře, ve které se bude domáhat úhrady třicetimilionové pokuty.

„Tato záležitost je v současné chvíli v rukou našich právníků, kteří připravují další kroky. Více se k tomu zatím nebudeme vyjadřovat,“ reagoval na informaci o pokutě mluvčí realitní skupiny RPG Real Estate Petr Handl. Ministerstvo vyzvalo RPG k zaplacení pokuty na základě prosincového usnesení Poslanecké sněmovny, podle které byl převedením bytového fondu do RPG Byty porušen závazek z privatizační smlouvy.

Nájemníci požadují dodržení podmínek a levnější byty

Byty firma RPG Industries získala při privatizaci v září 2004, kdy se tyto byty zavázala při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu. Právě tento časově neomezený závazek však RPG v červnu vypovědělo. Firma tvrdí, že jí to umožní získat na rekonstrukce bytového fondu externí peníze.

Nájemníci bytů OKD původně očekávali, že budou moci byty odkoupit za zvýhodněné ceny, podobně jako tomu je u obecních bytů. Levicoví poslanci totiž před časem podali návrh, který společnosti RPG předběžně zakazuje byty prodávat někomu jinému než nájemníkům. Soud je vyslyšel a to se snaží RPG změnit. Bakala tak chce společně se svým kanadským právníkem Robertem Amsterdamem státu dokázat, že mají právo s byty OKD nakládat, jak firma uzná za vhodné.

„Parlament vyzval vládu a vláda, respektive ministerstvo financí je jedním z účastníků toho vztahu, aby trvala na dodržení podmínek privatizace,“ dodává předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda k tvrzení Bakaly, že Parlament překročil své pravomoci, protože se vměšoval do rozhodování soudů.

Bakalův advokát Robert Amsterdam:

„Jsme připraveni využít veškeré možné právní kroky jak v rámci Česka, tak i na mezinárodní scéně. Okolnosti, které provázejí útoky na mého klienta, se totiž dotýkají samotné podstaty demokracie.“

Ve zmíněných bytech žije více než 100 tisíc lidí. Podle privatizační smlouvy mají nájemníci na byty přednostní právo a měli by je získat za ceny srovnatelné s těmi, za jaké je dostal nynější vlastník. To bylo asi čtyřicet tisíc za byt. RPG vlastníkům ale závazek před časem vypověděla. „Výpověď toho článku považujeme nejenom za nemorální a nemravné, ale je to samozřejmě v rozporu s tou smlouvou, to by uměl každý těžit miliardy z nějaké smlouvy z nějakého prodeje, ale neplnit si potom závazky,“ komentuje jednání firmy RPG Roman Macháček, předseda sdružení Byty OKD.

Spor o byty OKD trvá několik let. Firma RPG ale tvrdí, že pokud neuspěje u Ústavního soudu, půjde i k evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Komplex zprivatizovaných bytů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod