Jeseníky nabízejí ideální lyžařské podmínky, ale berou také lidské životy

Jeseníky - Jeseníky mají na kontě druhou letošní oběť. Záchranáři v pátek našli v horách umrzlého 47letého muže. Varují proto vyznavače zimních sportů před pohybem ve volném terénu. Není to totiž ani týden poté, kdy v horách zahynul skialpinista, kterého zasypala lavina. Nejvyšší moravské hory ale v těchto dnech nabízejí jedny z nejlepších sněhových podmínek za celou zimu a výhled na příští dny je také dobrý, takže milovníci zimních radovánek se sem doslova hrnou. Už teď je jich více než loni.

Bezvládné tělo 47letého muže z Ústí nad Orlicí našli včera ráno běžkaři pár kilometrů od Petříkova. Do hor se vydal pěšky. Tiskový mluvčí jesenických policistů Jiří Černěnko potvrdil, že vyšetřovatel při ohledání nezjistil cizí zavinění. Není to přitom ani týden, kdy v horách zahynul další muž. Pětatřicetiletého skialpinistu z Litovle zasypala ve Velkém kotli lavina. „Doporučuji pohybovat se jen po upravených trasách, do terénu, kde je místy i metr sněhu, vůbec chodit nedoporučuji,“ říká Pavel Řeha z Horské služby ČR.

Podmínky pro zimní radovánky jsou v Jeseníkách v těchto dnech ale přímo ideální. Připadlo 20 centimetrů čerstvého prašanu a v provozu jsou všechna střediska. To, že zima je letos k vyznavačům lyžování štědrá, potvrzuje jak sněhová pokrývka, tak i majitelé níže položených ski areálů.

Bílou nadílku si už teď užívá mnohem více lidí než loni. Například na Ramzové přepraví téměř dva a půl tisíce sjezdařů za hodinu. Nejvyšší moravské hory čeká v příštích dnech hlavně zatažené počasí, ovšem teploty se budou pohybovat lehce pod nulou, takže se lyžaři mohou těšit na kvalitní sníh.

  • Tělo nalezeného muže autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1410/140918.jpg
  • Množství sněhu na horách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1410/140920.jpg