Hustopečský mandloňový sad se dočká obnovy

Hustopeče – Radnice v Hustopečích se snaží obnovit tamní unikátní mandloňový sad. Loni zpustlý sad totiž koupila a sehnala peníze na jeho záchranu. Do práce se už teď hlásí desítky dobrovolníků a město spřádá plány, jak ze stovek mandloní udělá svoji novou turistickou atrakci. Pětihektarový sad je nejrozlehlejším v zemi a podle všeho i ve střední Evropě. Nyní mandloně ještě odpočívají pod sněhem a prohání se tu jen srnky, na jaře a v létě ale stromy čeká pořádná očistná kúra.

„Práce bude provádět odborná firma. Nejprve musíme odstranit náletové dřeviny, potom udělat zdravotní prořez a všechno to klestí musíme z těch pěti hektarů dostat ven z těch sadů,“ podotkl místostarosta Hustopečí Libor Sadílek. Už teď se ale přihlásila řada místních lidí, kteří chtějí se sadem pomáhat.

Mandle chce město nabízet jako suvenýr

Obyvatelé Hustopečí tvrdí, že nejhezčí je sad na jaře, kdy celou stráň zaplaví bílorůžové květy. Dřív patřil čokoládovnám Zora Olomouc, které si chtěly zajistit vlastní zásobu mandlí do svých cukrovinek. Dnes je ale levnější mandle dovézt, jejich pěstování je totiž poměrně náročné. „Dnešní majitel čokoládoven ztratil o sad zájem. Loni sad koupily Hustopeče. Město vína chce teď lákat turisty i na rozkvetlé mandloně a hustopečské mandle nabízet jako suvenýr,“ řekl Stanislav Boček z Mendlovy univerzity v Brně.

Sadem by měla ještě letos vést turistická naučná stezka a radnice má plán postavit na mandloňovém návrší také rozhlednu s výhledem na Pálavu.

mandloňový sad v Hustopečích
Zdroj: ČT Brno