Odstranění sinic z Brněnské přehrady se snad blíží

Brno – Povodí Moravy má čtrnáct dní na vytvoření konkrétního plánu na odstranění sinic z Brněnské přehrady. Rozhodl tak krajský úřad spolu s brněnským magistrátem. Projekt totiž stále budí rozpaky – celé léto čekala vypuštěná nádrž na zhotovitele projektu. V prosinci konečně začaly první práce, vzápětí je ale zastavilo mrazivé počasí.

Po létě, kdy se kvůli zdlouhavému výběrovému řízení nedělo na Brněnské přehradě prakticky nic viditelného, se plánované akce dostaly ke slovu v prosinci. Na pravém břehu v oblasti Rakovce se začalo s odstraňováním biomasy, kterou nádrž přes léto zarostla. Do konce roku mělo v jiných částech přehrady dojít také na odtěžení bahna a usazenin a už tradiční vápnění. Další etapu čištění ale zastavily mrazy.

Mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová informovala, že v současné době je prováděno odebírání vzorků sedimentů. Již teď se prý ukazuje, že předchozí provedené vápnění bylo velice účinné a dopomohlo k mineralizaci sedimentů. Jinými slovy – příroda si zatím s přemnoženými sinicemi poradila v podstatě sama, což je dobrá zpráva.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Vodohospodáři doufají, že se na ně dostane v březnu. Kromě vápnění a bagrování upuštěných břehů chtějí instalovat také aerační věže, které mají provzdušňovat vodu. Z počasí stále strach nemají. Obavy už ale projevil krajský úřad i brněnský magistrát, jak podotkl náměstek brněnského primátora Martin Ander (SZ).

Povodí Moravy, které za projekt za čtvrt miliardy korun plně zodpovídá, proto dnes dostalo za úkol sestavit konkrétní plán, jak situaci řešit. Zástupcům kraje a města ho musí předložit do čtrnácti dnů. Bez ohledu na vývoj počasí Povodí Moravy stále plánuje, že přehradu začne napouštět na obvyklou úroveň v květnu.