Jeseničtí policisté dopadli agresivní lupiče

Jeseníky - Jesenickým policistům se podařilo objasnit v rekordním čase dvě brutální loupežná přepadení. Dva mladíci tam okradli důchodce, a to s pistolí v ruce. K seniorům se chovali obzvlášť agresivně. Své oběti si podle policistů předem vytipovali. Ozbrojené pachatele zatkli policisté před jednou z jesenických heren. V současné době jsou už oba muži ve vazební věznici v Ostravě a hrozí jim až 10 let vězení.

Muži ve věku 21 a 35 let namířili zbraň i na 77-ti letého Rudolfa Streita z Bělé pod Pradědem. Ve svém domě na okraji obce žije sám a už ho několikrát vykradli. Když mu minulé úterý mladíci u dveří vyhrožovali, že jestli je nepustí dovnitř, rozbijí okno, nezbývalo mu než ze strachu otevřít. „Řikám, pojďte ven, tady nemáte co dělat a oni vytáhli pistoli a řekli ticho, jinak že střílí do nohy,“ popisuje kritickou situaci okradený senior Rudolf Streit.

Lupiči důchodci vzali 25 000 korun, ohrožovali ho zbraní a slovně napadali. Nakonec mu odstřihli telefon, ať nemůže zavolat pomoc. „Vytipovali si osoby záměrně kvůli věku a s ohledem na místo bydlení a to v odlehlé části vesnice,“ potvrdila vedoucí kriminální policie Jeseník Ludmila Andělová.

Podobný scénář mělo i druhé přepadení. O týden dříve si totiž duo vybralo opět osamělý rodinný dům v obci Vlčice. Do objektu, ve kterém bydlí 72letý senior, vnikli pachatelé zadním vchodem. „Zatlačili poškozeného na chodbičku, která je před kuchyní a povalili na zem. Jeden ho hlídal, druhý hledal, pak ho svázali a z domu odešli,“ uvedl komisař Policie ČR Jeseník František Kudlička.

Díky rychlé práci vyšetřovatelů i pomoci lidí z okolí policisté brzy zjistili, že kradli místní. Jeden muž je z obce Lipová lázně, druhý ze Žulové. Oba jsou už ve vazbě.