Požár z černé palírny zničil dům na Hodonínsku

Lužice (Hodonínsko) – Noční požár rodinného domu s hospodářským stavením v Lužicích na Hodonínsku, zažehnutý v nelegální palírně, která byla umístěná v hospodářské části stavení, způsobil škodu za přibližně tři miliony korun. Při neštěstí utrpěl vážné popáleniny na třetině těla třiapadesátiletý spolumajitel objektu. Po prvotním ohledání místa požáru určili experti za nejpravděpodobnější příčinu požáru nedbalost při používání topidla na zemní plyn ve zmíněné podomácku vyrobené palírně.

Plameny vyšlehly krátce před osmou hodinou večerní. Nejprve zachvátily hospodářskou část objektu a pak i horní podlaží jednopatrového rodinného domu. Profesionální i dobrovolní hasiči z okolí bojovali s ohněm zhruba tři hodiny. Zcela ho uhasit se jim podařilo až po půl jedenácté v noci. Z hospodářské části domu však zbylo jen pár ohořelých prken.

Vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Stanislav Klásek ráno upřesnil pro ČT příčinu neštěstí: „Požár vznikl ve svém důsledku z nedbalosti při používání tepelného spotřebiče, který měl podomácku vyrobenou pálenici, kde bylo topidlo na zemní plyn, a odvod spalin byl umístěn dovnitř pálenice.“

Kromě zničené hospodářské části budovy poškodil oheň i její střechu a střešní konstrukci sousedního domu. Pokud se majiteli domu prokáže nelegální pálení, hrozí mu správní řízení za přestupek a pokuta.

Vydáno pod