Ovzduší na severu Moravy se neustále zhoršuje

Ostrava - Špatné rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji dále přetrvávají. Situace se navíc zhoršuje. Limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, byl dnes ve Věřňovicích na Karvinsku překročen už více než čtyřnásobně. Vzhledem ke stávajícímu počasí se navíc obyvatelé regionu zatím výraznější změny nedočkají. Hodnoty polétavého prachu se budou dále pohybovat nad hranicí imisního limitu.

Limit pro polétavý prach je nyní překročen na všech stanicích, z nichž jsou údaje aktuálně k dispozici. Množství polétavého prachu se pohybuje od 93 do 215 mikrogramů na metr krychlový, ještě dopoledne byly hodnoty v rozmezí od 68 do 180 mikrogramů. Na 9 měřicích stanicích je přitom hraniční hodnota překročena více než trojnásobně.

Meteorologové dnes v kraji opět vyhlásili signál regulace, který by fakticky měl podle smogové vyhlášky platné od listopadu znamenat omezení výroby u velkých znečišťovatelů. V praxi však firmy zatím výrobu omezit nemusí, protože dosud nedojednaly s Českou inspekcí životního prostředí regulační řády, jimiž by se omezení výroby mělo řídit. 

Rozhovor s Milanem Machačem (zdroj: ČT24)

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v republice. Obyvatelstvo je vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví. Mimo jiné snižují odolnost organismu proti virovým či bakteriálním infekcím. Proto by se neměli především starší lidé, nemocní a děti pohybovat dlouho venku. „Ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí doporučujeme zvýšit obsah vitaminu C, omezit težký pohyb a vycházení ven,“ dodal vedoucí oddělení vlivů na životní prostředí z úřadu Moravskoslezského kraje Milan Machač. 

Znečištěné prachem
Zdroj: ČT24