Přerov má nový babybox

Přerov - V přerovské nemocnici ode dneška funguje třetí babybox v Olomouckém kraji. Speciální schránka, do které může rodič v tísnivé situaci anonymně odložit novorozence, je v České republice v pořadí už třicátá druhá. Stála 250 tisíc korun a na její koupi se kromě města podíleli i sponzoři. Ročně najde v českých popelnicích smrt v průměru pět novorozenců, babyboxy jich za svou pětiletou existenci zachránily už osmadvacet.

Staník - to je jméno prvního novorozence odloženého do babyboxu v Olomouckém kraji. Před téměř dvěma lety jej tam jen pár hodin po narození vložila jeho matka. Malý Staník měl štěstí. Už po šesti týdnech strávených v kojeneckém ústavu našel novou rodinu. „To bylo pro dítě rychlé a ideální řešení situace, okamžitě šel k adoptivním rodičům,“ řekla Andrea Kafková z olomouckého kojeneckého ústavu.

Právě zachránit dětský život a umožnit mu spokojené a bezstarostné bytí, to je poslání babyboxů. Každý rok totiž najde v průměru pět novorozenců smrt v popelnici. „Je zvláštní plichta mezi pražským babyboxem v Hloubětíně - tím prvním, kde bylo odloženo 14 dětí, a mezi těmi mimopražskými, do kterých bylo odloženo také dohromady 14 novorozenců, přičemž nejvíce ve velkých městech,“ shrnuje předseda občanského sdružení Babybox Ludvík Hess.

„My jsme velmi rádi přistoupili na to, že zdarma poskytneme provozní zázemí a zajistíme péči pro děti, které by se v babyboxu objevily,“ řekl ředitel Středomoravské nemocniční a.s. Tomáš Uvízl. Sdružení Babybox chce do konce letošního roku zprovoznit dalších pět až sedm schránek pro novorozence. A to především v Praze, Třebíči, Děčíně a Litoměřicích.

  • Předvádění funkce schránky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1417/141698.jpg
  • Cedule nad schránkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1417/141699.jpg