Kopřivnice má nízkoprahové denní centrum - jediné na Novojičínsku

Kopřivnice - Už měsíc funguje v Kopřivnici nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova s názvem Racek. Je jediné na Novojičínsku. Každý den navštíví centrum dvacítka klientů. Od ledna jich tam bylo už více než sedmdesát. Sociální pracovníci nízkoprahového centra Racek pomáhají lidem bez domova také v terénu, a to každé pondělí a středu.

Pan Zdeno Bubenčík ztratil domov před sedmnácti lety. Žije na ubytovně, někdy na ulici. Přes den se neměl před mrazem kam schovat. „Dvanáct hodin jsem každý den mimo ubytovnu, až večer tam můžu přijít o půl sedmé,“ popisuje svůj běžný den. Otevření Nízkoprahového denního centra Racek proto vítá a pochvaluje si, že si tam může dát čaj, kávu, občas si uvařit i svoje vlastní jídlo.

„Nebýt tady toho, tak není kam jít, jen tak se bunckat po městě. Tady je přece jenom s kým povykládat, co dělat,“ pochvaluje si další klient centra. Nízkoprahové denní centrum Racek nabízí služby, jako je potravinový servis, hygienický servis, lidé bez domova si zde mohou uvařit, mohou se osprchovat, mohou si vyprat prádlo a sociální pracovníci jim poskytnou zdarma poradenství.

Nízkoprahové denní centrum provozuje občanské sdružení Máš čas. Otevřené je každý všední den. Finance čerpá z Evropských sociálních fondů. Rekonstrukci suterénních prostorů bývalé školy zaplatilo město Kopřivnice, které také přispívá na provoz centra.

„Momentálně to vypadá tak, že provoz je naplněný na 120 procent. V našich statistikách se objevilo 75 lidí, kteří alespoň jednou využili naši službu. Jinak v lednu jsme tady měli průměrnou návštěvnost dvacet lidí za den,“ shrnuje vedoucí centra Michal Raška.

  • Zdeno Bubenčík v centru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1418/141717.jpg
  • Koupelna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1418/141715.jpg
  • Nízkoprahové centrum Racek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1418/141714.jpg
Vydáno pod