Před zlínskou nemocnicí leží archeologický skvost

Zlín – Před Krajskou nemocnicí Tomáše Bati ve Zlíně čekalo překvapení pro archeology. Na místě, kde má vyrůst parkovací dům, našli důkazy o osídlení starém tři tisíce let. Původně si od záchranného výzkumu nic neslibovali. O to příjemnější bylo překvapení, když ve třímetrové hloubce, do které je pustili stavbaři budující nový parkovací dům, našli stovky předmětů – důkazů existence dosud neznámého sídliště z 8. nebo 9. století před naším letopočtem, tedy z pozdní doby bronzové.

Archeolog Marek Lečbych říká, že v minulosti bylo v této lokalitě již provedeno několik průzkumů, nikdy se však nic nenašlo, až nyní. Nejkrásnější nález je zdobená bronzová jehlice – šperk, kterým si pravěké ženy spínaly šaty. Převažují ale zlomky keramiky a kousky stěn dávných příbytků. Marek Lečbych upozornil, že misky kulatých tvarů se zdobenými detaily jsou ručně dělané.

Archeologové už stavbaře dlouho nezdrží, nanejvýš pár dnů. Do pravěké mapy Moravy přidají další záznam. Hmatatelné připomínky dávných obyvatel břehů řeky Dřevnice, kde dnes stojí krajské město, čeká konzervování a lepení. Pak nové nálezy obohatí sbírky Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)