Olomoučtí policisté dopadli sériového lupiče

Olomouc - Olomoučtí policisté dopadli pachatele série loupežných přepadení. Pětatřicetiletý muž z Přerovska vyloupil během dvou měsíců šest heren převážně v centru Olomouce. Na svědomí má i dvě čerpací stanice v okrajových částech města. Zloděj se už k činům přiznal. Loupil údajně proto, že potřeboval rychle sehnat peníze. Muž je v současné době ve vazbě. Za loupeže mu hrozí až deset let vězení.

Muž, který už v minulosti měl problémy se zákonem, se poprvé rozhodl loupit loni 8. prosince. Vytypoval si jeden z olomouckých barů. S maketou střelné zbraně v ruce a maskovaným límcem bundy a pletenou čepicí pak po obsluze požadoval peníze. „Ta původní hypotéza byla taková, že se nejedná o jednoho pachatele, že se jedná o víc pachatelů, ale pak jsme si začali všímat některých detailů, které nás přivedly k tomu, že by se přece jen mohlo jednat o jednoho pachatele,“ uvedl Jiří Musil ze Skupiny kriminální policie a vyšetřování Olomouc.

Do konce roku stihl muž vyloupit ještě jednu hernu, a to hned dvakrát. V lednu následovala další – tentokrát na olomoucké třídě Míru. Lupič znovu ohrožoval servírku krátkým předmětem a dožadoval se peněz. Žena mu je dala a on pak z baru utekl. „On se potom většinou té makety zbraně a některých svršků a oděvů zbavoval kvůli ztížení identifikace,“ popisuje postup pachatele Jiří Musil.

O dva týdny později přišla na řadu další herna, potom čerpací stanice, znovu bar a nakonec začátkem února ještě jedna benzinová pumpa. Muž způsobil škodu celkem za dvě stě sedmdesát tisíc korun. „Neplatil povinné výživné na děti. Následně se dopouštěl ještě jiné trestné činnosti a zřejmě potřeboval vyřešit svoji finanční situaci,“ říká Radek Erben, vedoucí 1. oddělení Skupiny kriminální policie a vyšetřování Olomouc.

Olomoučtí policisté už v té době ale pravidelně kontrolovali všech pětaosmdesát heren, které na území města jsou. Prověřili také více než tři stovky podezřelých. Příslovečná klec spadla v pondělí v noci, kdy policisté lupiče dopadli v jedné z obcí na Šternbersku.

  • Vyloupená herna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1420/141973.jpg
  • Pachatel na záběru bezpečnostní kamery autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1420/141974.jpg
  • Přepadená čerpací stanice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1420/141975.jpg
Vydáno pod