Liška Bystrouška v ostravském Divadle loutek

Ostrava - S věrnou adaptací Lišky Bystroušky Rudolfa Těsnohlídka přichází ostravské Divadlo loutek. Text českého spisovatele, novináře a překladatele zdramatizoval Václav Klemens, který se ujal i režie. Přestože jde o poetickou pohádku, na své si díky svéráznému humoru přijdou i dospělí. Poprvé se Liška Bystrouška dětským i dospělých divákům v ostravském Divadle loutek představí už dnes v 17 hodin.

Liška Bystrouška svou kariéru započala za první republiky v Lidových novinách. Ke kresbám Stanislava Lolka napsal Rudolf Těsnohlídek text a na světě byl příběh, který bavil doslova celý národ. Samotného Leoše Janáčka na Bystroušku tehdy upozornila jeho hospodyně, která se nad novinami smála hodně nahlas.

„Těsnohlídek žil poměrně depresivní život zakončený sebevraždou, takže Liška Bystrouška je něčím výjimečná v jeho tvorbě, a to právě tím, že má humor, laskavý humor, někdy i groteskní,“ říká režisér a dramaturg Václav Klemens.

V povědomí Liška Bystrouška zakořenila zejména v podobě Janáčkovy opery a jako opera se uvádí velmi často dodnes. Ostravské Divadlo loutek však sáhlo po původní próze Rudolfa Těsnohlídka, která rozhodně není jen pro děti. „Naším divákem je adresát od 11 let do 111 let, to zaprvé, a zadruhé se snažíme velmi důsledně vycházet z té Těsnohlídkovy knížky, takže v tom našem provedení svět zvířat hrají živí herci a svět živých postav hrají loutky,“ doplnil Václav Klemens.

  • Foto z představení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1424/142332.jpg
  • Foto z představení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1424/142334.jpg
Vydáno pod