Nepovolené práce zničily cenné prameniště

Brno - Soukromá firma z Blanenska bez povolení kácela stromy a prováděla zemní práce. Teď jí hrozí pokuta až dva miliony korun. Podle České inspekce životního prostředí totiž v Benešově na Boskovicku poničila prameniště potoka Bělá. Jednatelé firmy se mimo jiné hájí i tím, že práce prováděli jako soukromé osoby.

Nákladní auta a bagry ještě na začátku týdne odbahňovaly rybník v Benešově na Boskovicku. Po kontrole inspektorů již ale stojí. Přesto při práci zničily prameniště potoku Bělá. „Před těmito zemními úpravami tam byly pokáceny dřeviny asi na ploše 3/4 hektaru. Také jsme zjistili, že na jakoukoli tuto činnost neexistuje žádné povolení,“ uvádí vedoucí Oddělení ochrany přírody České inspekce životního prostředí v Brně Vítězslav Polách.  

Majitelé pozemku, kteří jsou zároveň jednateli firmy, jejíž stroje podle inspekce neměly v Benešově vůbec pracovat, plánují nad stávajícím rybníkem postavit další dva chovné. Oba se hájí tím, že o tom, že lokalita je ekologicky významná, nevěděli. „Před kácením dřevin jsme na patřičné úřady dali oznámení a potom také žádost o kácení dřevin. Zákazem kácení jsme proto byli velmi překvapeni,“ říká majitel pozemku Vladimír Konopáč.   

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Boskovickou radnici ale majitelé pozemku oficiálně žádali o povolení upravovat terén v okamžiku, když už byly práce týden v plném proudu. „Ta žádost mi přišla ještě taková neúplná a potřebovala ještě doplnění. Povoleno v této chvíli není nic,“ uzavírá tajemník Městského úřadu Boskovice. 

Česká inspekce životního prostředí už zakázala majitelům pozemku veškerou stavební činnost. S jejich firmou navíc zahájí v nejbližších hodinách správní řízení. Pokuta při něm může dosáhnout až na dva miliony korun.