Dvě mentálně postižené ženy dostaly v Olomouci svůj byt

Olomouc - Z chráněného bydlení do dvoupokojového bytu v panelovém domě v Olomouci se přestěhovaly dvě ženy s mentálním postižením. Jsou vůbec první v Olomouckém kraji, které takovou možnost dostaly. Služba není v Česku obvyklá, pokud se osvědčí, mohla by se k Olomouci přidat i ostatní města. Ani v Olomouci by nemělo zůstat u jediného případu, pokud město uvolní jiné byty, jsou připraveni další klienti Centra sociálních služeb Klíč.

Jarmila Kulihová a Ludmila Zapletalová si samostatné bydlení užívají. V bytě mají uklizeno, napečeno a o domácí práce se spravedlivě dělí. Na rozdíl od chráněného bydlení, kdy byly stále pod dohledem, k nim bude docházet sociální pracovnice jen na dvě hodiny denně. Kontakt se stacionářem ale ženy neztratí a budou tam docházet do zaměstnání a na oběd. Společné bydlení si obě pochvalují.

„Myslím si, že když jsou teď samy v bytě, společně se o něj starají, že jim to hodně prospělo,“ říká vedoucí oddělení denního stacionáře Domino Ivana Bazínková. Volný byt věnoval centru sociálních služeb olomoucký magistrát. „Chceme šetřit peníze daňových poplatníků, protože život v té samostatné domácnosti je mnohem lacinější než ústavní péče a zároveň tento způsob skýtá pro klienty možnosti bohatšího života,“ tvrdí náměstek primátora Olomouce Ladislav Šnevajs.

„Ne každý klient je ale vhodný pro tento typ služby,“ upozorňuje ředitel Centra sociálních služeb Klíč Petr Matuška. „Rozhodující je právě míra schopností a dovedností jednotlivých klientů, a to nejen v oblasti péče o sebe, ale právě také o domácnost,“ dodává.

  • Klientka centra v novém bytě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1438/143794.jpg
  • Klientka centra v novém bytě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1438/143796.jpg