Mariánské Hory zavřely tzv. rodinnou školu, ombudsman je proti

Ostrava – Veřejný ochránce práv i ministerstvo se ohrazují proti zrušení základní školy v Ostravě-Mariánských Horách. Městský obvod zavřel rodinnou školu, jak se jí říkalo, bez ohledu na úspěchy v integraci sociálně znevýhodněných dětí, bez ohledu na barvu pleti. Žáků je prý málo a provoz se nerentuje. Ve třídách jich bylo v průměru 16.

„Můžeme do celé záležitosti vstoupit jako nadřízený metodický orgán, který má zájem o to, aby škola zůstávala zachována,“ nechala se slyšet náměstkyně ministryně školství Klára Laurenčíková. Ředitel ZŠ Matrosovova Ostrava-Mariánské Hory Pavel Kroutil informoval, že v podstatě všechny děti se dostaly na střední školy, převážná většina romských pak na učňovské obory.

Za nešťastné považuje zrušení školy i ombudsman Otakar Motejl: „Požádám o mimořádné zařazení tohoto problému do pracovního programu krajské školní inspekce.“ Jak namítá starostka obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková, dětem, kterým byla zrušena škola, se samozřejmě budou věnovat i na školách, kam přejdou.

130 dětí nestačí

To, co pomohlo k úspěchu, je i důvodem k zániku – 130 dětí je podle starostky málo, a tak půjdou jinam. Obvod má rozpočet 164 milionů korun, škole dával ročně jeden a půl milionu. Ministerstvo říká, že škola má šanci získat další granty. Starostka už má ale pro budovu nového nájemce, právnickou fakultu z Bratislavy.

Škole tak už podle všeho zbývá poslední pololetí její existence. Rodiče a děti se s tím ale zatím nechtějí smířit a někteří chtějí protestovat. Poprvé se o to chtějí pokusit možná už zítra na obvodním zastupitelstvu.

Žáci ZŠ Matrosovova
Zdroj: ČT24
Vydáno pod